Članice so se dogovorile tudi, da se bo sedanja omejitev proizvodnje, če bodo tržne razmere to dopuščale, iztekla septembra 2022.

Cene nafte so se danes, potem ko se je skupina proizvajalk nafte Opec+ dogovorila za povečanje proizvodnje, znižale.

Za 159-litrski sod nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 72,92 dolarja, kar je 67 centov manj kot ob koncu trgovanja v petek. Zahodnoteksaška lahka nafta za dobavo avgusta se je pocenila za 67 centov na 71,14 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Zvišanje proizvodnje nafte

Članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekatere nečlanice na čelu z Rusijo, t. i. skupina Opec+, so se v luči okrevanja svetovnega gospodarstva dogovorile za znatno zvišanje proizvodnje. Od avgusta bo skupina proizvodnjo povečala za 400.000 sodov dnevno. Dogovorile so se tudi, da se bo sedanja omejitev proizvodnje, če bodo tržne razmere to dopuščale, iztekla septembra 2022.

Povečanje proizvodnje sicer pomeni pritisk na cene, a je bil odziv trga omejen. Da bi lahko prišlo do rešitve spora, kateremu je botrovalo nesoglasje med Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, se je nakazalo že pred minulim koncem tedna, poroča dpa.