V graški Magni potrebujejo tako izkušene specialiste, sistemske inženirje, razvijalce Java in druge profile tehničnih smeri, pa tudi delavce in študente, ki še nimajo izkušenj. Za večino zaposlitev ponujajo okoli 2800-3700 evrov bruto plače, za določene profile pa pogodbo tudi za 55 tisoč evrov letne plače.

Grška Magna Steyr potrebuje več novih sodelavcev. Na njihovi spletni strani je v tem trenutnu objavljenih skoraj 70 prostih delovnih mest, iščejo pa različne profile. Potrebujejo tako izkušene specialiste, sistemske inženirje, razvijalce Java in druge profile tehničnih smeri, pa tudi delavce in študente, ki še nimajo izkušenj. Za večino zaposlitev ponujajo okoli 2800-3700 evrov bruto plače (14-krat na leto), za določene profile pa tudi pogodbo za 55 tisoč evrov na leto. 

Kot je razvidno iz njihove spletne strani, v Hočah trenutno ne potrebujejo nove delovne sile, velik del tamkajšnjih delavcev pa še vedno vozi na delo v Avstrijo. “Nekateri pomembni globalni trgi že okrevajo, kar pozitivno vpliva tudi na evropski avtomobilski trg. Vendar je še prezgodaj za konkretnejše napovedi. Zagon proizvodnje v hoški tovarni je povezan z razmerami na globalnem avtomobilskem trgu, ki jih je v tej fazi negotovo napovedovati,” so nedavno pojasnili za naš medij. V hoški tovarni dela blizu 40 zaposlenih, preostali pa so začasno prerazporejni na delo v tovarno v Gradcu, so še dodali.

Lani manj dobička

Magna, ki je prek avstrijske družbe Magna Steyr z lakirnico v Hočah prisotna tudi v Sloveniji, je leta 2019 ustvarila 1,77 milijarde dolarjev dobička, lani pa je pod črto ostalo precej manj, poroča STA. Glavni razlog je globalna pandemija covida-19 in z njo povezane omejitve, ki so v prvem polletju vodile do začasne ustavitve proizvodnje v praktično vseh proizvodnih obratih Magne in njenih dobaviteljev, so pojasnili v koncernu.

Proizvodnja vozil je bila tako lani manjša za 20 odstotkov v Severni Ameriki in za 23 odstotkov v Evropi, na Kitajskem pa je zdrsnila za štiri odstotke.

V zadnjem lanskem četrtletju je sicer Magna uspela povečati prihodke za 12 odstotkov na 10,57 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa se je na letni ravni povečal za 68 odstotkov na 738 milijonov dolarjev. Kot so pojasnili v koncernu, so bili rezultati ob koncu lanskega leta boljši od predvidenih. Med drugim je bila večja od pričakovane proizvodnja vozil.

Arso izdal osnutek okoljevarstvenega soglasja

Graška Magna Steyr je k prihodkom koncerna lani prispevala 5,42 milijarde dolarjev, letos pa naj bi jih med 6,5 in 6,8 milijarde, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V zadnjem lanskem četrtletju je Magna v Gradcu sestavila okoli 34.500 vozil in s tem ustvarila 1,76 milijarde dolarjev prihodkov.

Agencija RS za okolje (Arso) je v začetku februarja izdala osnutek okoljevarstvenega soglasja za drugo fazo projekta v Hočah. Medtem ko je v Sloveniji koncern trenutno prisoten z lakirnico, se nova vloga nanaša na gradnjo proizvodnje karoserij in sestavljalnice vozil, so še zapisali.