Zaskrbljenost zaradi inflacije po vsem svetu se stopnjuje. V Mednarodnem denarnem skladu zagotavljajo, da imajo za spopadanje s to težavo v naprednih gospodarstvih ustrezna orodja.

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je danes na zasedanju predstavnikov centralnih bank skupine G30 v Washingtonu mirila zaskrbljenost zaradi inflacije. Ob težavah v dobavnih verigah in naraščajočem povpraševanju, ki se v zadnjem času stopnjujejo, se krepijo tudi opozorila pred inflacijskimi pritiski, poroča STA.

“Trenutno smo v nekoliko negotovih razmerah,” je priznala Georgieva. Je pa dodala, da zaradi orodij, ki so na voljo v boju proti inflaciji, “ni resnih skrbi, da bi ta postala pobegli vlak”.

Šoki v dobavnih verigah

Guverner britanske centralne banke Andrew Bailey je dejal, da se v centralnih bankah soočajo z “zelo zahtevnimi izravnalnimi ukrepi”, saj z denarno politiko ne morejo urejati šokov v dobavnih verigah, odgovoriti pa morajo na dogajanje v gospodarstvu.

Če ne bodo uspeli zamejiti inflacijskih tveganj, bi to lahko spodkopalo kredibilnost centralnih bank glede boja proti inflaciji, je opozoril. Ohranitev kredibilnosti pa je “absolutno kritičnega pomena”, je na zasedanju še dejal Bailey.