Včerajšnji napadi v cerkvah in hotelih na Šrilanki so zahtevali najmanj 290 življenj in 500 ranjenih.

Za nedeljske napade v cerkvah in hotelih na Šrilanki, ki so zahtevali najmanj 290 življenj in 500 ranjenih, je odgovorna radikalna islamistična skupina NTJ, ki je delovala s podporo mednarodne teroristične mreže, je sporočila šrilanška vlada.

Radikalna islamistična skupina, imenovana National Thowheeth Jama’ath (NTJ), je odgovorna za nedeljske samomorilske napade, v katerih je bilo ubitih skoraj 300 ljudi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik vlade v Kolombu Rajitha Senaratne.

Imeli so pomoč iz tujine

“Ne verjamemo, da je te napade izvedla skupina, katere delovanje je omejeno le na to državo,” je dejal Senaratne in dodal, da brez pomoči iz tujine napadov ne bi bilo mogoče izvesti. Poudaril je, da bo Šrilanka zaprosila za mednarodno pomoč, da bi odkrili te mednarodne zveze. “Obveščevalna poročila kažejo na to, da so za lokalnimi teroristi stale tuje teroristične organizacije. Predsednik zato prosi za pomoč drugih držav,” je dodal.

FOTO: Facebook

Napovedali izredno stanje po vsej državi

Na eni od avtobusnih postaj v prestolnici Kolombo je sicer policija danes odkrila 87 bombnih detonatorjev. Predsednik Šrilanke Maitripala Sirisena je medtem napovedal razglasitev izrednega stanja po vsej državi, ki bo začelo veljati opolnoči. Policiji in vojski bo s tem omogočil dodatna pooblastila. Vlada bo objavila odredbo o preprečevanju terorizma, ukrep pa bo po poročanju agencije Reuters na njeni spletni strani omejen na boj proti terorizmu in ne bo ogrozil svobode izražanja v državi.

Vlada na Šrilanki je sicer danes že razglasila novo policijsko uro, ki bo veljala v noči na torek, poroča AFP. Zaradi napadov so šrilanške oblasti že v nedeljo razglasile policijsko uro, ki so jo nato preklicale danes ob 6. uri po lokalnem času. Znova bo začela veljati drevi ob 20. uri po lokalnem času.

Na Šrilanki predhodno obveščeni o načrtovanih napadih

Šrilanška policija je po poročanju AFP 11. aprila izdala opozorilo, da “tuje obveščevalne agencije” navajajo, da NTJ načrtuje napade na cerkve. Tuja obveščevalna agencija naj bi policijo obvestila, da NTJ načrtuje samomorilske napade na cerkve in na indijsko veleposlaništvo v Kolombu, poroča AFP.

O NTJ, radikalni muslimanski skupini, ki je povezana z lanskim uničevanjem budističnih kipov na Šrilanki, ni veliko znanega. Po navedbah policije pa naj bi bilo vseh 24 posameznikov, ki so jih aretirali v povezavi z nedeljskimi napadi, del te ekstremistične skupine, vendar podrobnosti policija za zdaj ni razkrila.

FOTO: Facebook

Islamski voditelji na Šrilanki zahtevajo najstrožje kazni za vpletene

Na napad so se že odzvali tudi islamski voditelji na Šrilanki. “Vlado pozivamo, naj zagotovi varnost v vseh verskih objektih in najstrožje kaznuje vse vpletene v ta zavržna dejanja,” so navedli v svetu islamskih teologov. Kot so poudarili, v imenu muslimanske skupnosti v Šrilanki izražajo sožalje ljudem krščanske vere in jim ponujajo roko prijateljstva in solidarnosti.

Dodali so, da so se islamski vodje po nedeljskih napadih že sešli s kardinalom Malcolmom Ranjithom, nadškofom glavnega mesta Kolombo, poroča AFP. Sožalje svojcem umrlih so izrazili tudi v nacionalnem svetu šura, skupini 18 tamkajšnjih islamskih organizacij. Zavzeli so se za natančno preiskavo in aretacijo storilcev, ne glede na to, kateri skupini prebivalstva bi lahko pripadali.

Pozor, če potujete na Šrilanko

Medtem pa ameriški State Department v prenovljenih nasvetih za potovanja v Šrilanko, objavljenih na spletni strani, posebej opozarja na možnost nadaljnjih terorističnih napadov. Tistim, ki potujejo na otoško državo, zato ameriške oblasti svetujejo povečano previdnost, je poročala AFP.

Teroristične skupine po navedbah State Departmenta še naprej načrtujejo morebitne napade na Šrilanki. Napadejo lahko z neznatnim opozorilom in tudi brez opozorila, ciljajo pa na turistično priljubljena območja, prometna in nakupovalna središča, pa tudi na druge javne lokacije, kot so hoteli, klubi, restavracije in verski objekti, je navedeno v nasvetih. Potovalne nasvete so s pozivom k previdnosti posodobili tudi v nekaterih drugih državah, med drugim v Avstraliji in na Irskem.

Milijarder iz Danske naenkrat izgubil tri otroke

Med 35 tujci so bili poleg Američanov v napadih po podatkih šrilanških oblasti ubiti državljani Indije, Kitajske, Danske, Nizozemske, Japonske, Portugalske, Velike Britanije in Turčije. Med umrlimi so tudi trije od štirih otrok najbogatejšega Danca, milijarderja Andersa Holcha Povlsena in njegove soproge.

Na Šrilanki so v nedeljo skoraj istočasno med velikonočno mašo odjeknile tri eksplozije v katoliških cerkvah v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu. Nekaj ur kasneje sta v južnem in severnem predmestju prestolnice odjeknili še dve eksploziji.