Globalno

VIDEO: Zelenski ob 500. dnevu vojne v Ukrajini objavil posnetek s Kačjega otoka

Uredništvo , 08.07.23 ob 09:33

Kačji otok v Črnem morju na jugu Ukrajine je ob začetku ruske invazije postal simbol ukrajinskega upora.

VIDEO: Zelenski ob 500. dnevu vojne v Ukrajini objavil posnetek s Kačjega otoka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ob 500. dnevu od začetka ruske invazije na Ukrajino objavil videoposnetek s Kačjega otoka, majhnega otoka v Črnem morju, ki je ob začetku vojne postal simbol ukrajinskega upora proti ruskim silam.

“Danes smo na Kačjem otoku, ki ga okupatorji ne bodo nikoli osvojili, tako kot ne bodo osvojili Ukrajine, saj smo država pogumnih ljudi. S tega mesta zmage bi se rad zahvalil vsem našim vojakom za teh 500 dni,” je Zelenski dejal v videoposnetku brez datuma, objavljenem na družbenih omrežjih.

Kačji otok v Črnem morju na jugu Ukrajine je ob začetku ruske invazije postal simbol ukrajinskega upora, potem ko je ruska križarka Moskva takrat zahtevala predajo ukrajinskih vojakov, nameščenih na otoku.

V odgovor je takrat nek ukrajinski vojak dvignil srednji prst, gesta pa je bila pospremljena s sporočilom ukrajinske vojske: “Ruska vojaška ladja, j*** se.” V čast ukrajinskim vojakom, ki so jih ruske sile zajele na otoku, potem ko se niso hoteli predati, je ukrajinska pošta aprila lani izdala tudi posebno spominsko znamko. Junija lani so nato ukrajinske sile ponovno zavzele Kačji otok.

Zelenski se je sicer v petek pozno zvečer še vedno mudil v Istanbulu na pogovorih s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki je podprl ukrajinska prizadevanja za vstop v zvezo Nato. Govorila sta tudi o možnostih za podaljšanje sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, ki se izteče 17. julija.