Rusija je danes znova izvedla zračne napade na Ukrajino, pri čemer je bil v prestolnici Kijev ubit najmanj en človek, skupno pa je bilo ranjenih najmanj 30 ljudi. Mestne oblasti so prebivalce že pozvale, naj se nemudoma zatečejo v zaklonišča.

O napadih poročajo v več regijah

V Kijevu je zaradi dveh eksplozij v okrožju Solomjanski umrl starejši moški,” je na družbenih omrežjih sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko in dodal, da je bilo v prestolnici ranjenih 20 oseb, ena od njih pa naj bi bila v kritičnem stanju. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bilo v Kijevu slišati najmanj deset eksplozij.

O napadih so poročali tudi v mestih Mikolajiv na jugu, kjer je bilo ranjenih najmanj šest ljudi, in Hmeljnitski na zahodu države, kjer so bili ranjeni štirje. V Mikolajivu je v enem od okrožij izbruhnil požar, več stanovanjskih stavb pa je utrpelo škodo.

Ruski napadi na infrastrukturo so sicer že povzročili veliko škodo ter v zimskem času omejili dostop prebivalcev do oskrbe z vodo in elektriko ter ogrevanja.

V regijah po vsej državi je bila zaradi napada aktivirana zračna obramba, ki pa je danes sestrelila 12 od 20 ruskih raket, je na družbenih omrežjih sporočil načelnik ukrajinskega generalštaba Valerij Zalužni in dodal, da so jih šest sestrelili nad prestolnico Kijev.

Do napada prihaja le dan po tem, ko je ukrajinska zračna obramba v Kijevu in okolici ter na vzhodu države odbila napade ruskih brezpilotnih letal. Pred dvema dnevoma pa je Rusija z več kot 120 raketami napadla ukrajinsko kritično infrastrukturo. Eksplozije so takrat odjeknile v več mestih, v Kijevu pa so bile ranjene najmanj tri osebe.

STA