Evropska unija je izpolnila zastavljeni cilj, da bo do julija proti covidu-19 cepljenih 70 odstotkov odraslih.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes poudarila: “Evropska unija je držala besedo.” Po njenih besedaj si je unija zastavila cilj, da bo julija 70 odstotkov odraslih zaščitenih z najmanj enim odmerkom cepiva. “Danes je ta cilj izpolnjen. 57 odstotkov odraslih pa je že povsem zaščitenih z dvema odmerkoma,” je zapisala v sporočilu za javnost.

Cilj unije glede deleža cepljenih se je sicer v minulih mesecih vseskozi malce spreminjal, poroča STA. Najprej so v komisiji opredelili cilj 70 odstotkov cepljenih odraslih do poletja, nato so začeli govoriti o koncu poletja, nato o juliju. Pri tem pa niso natančno opredelili, ali se cilj nanaša na prvi ali na celoten odmerek.

Evropa ujela začetni zaostanek

Von der Leynova je sporočila, da je cilj izpolnjen ter da je Evropa s temi številkami med vodilnimi v svetu, saj da je uspešno ujela začetni zaostanek. Obenem je opozorila, da je treba prizadevanja nadaljevati: “Različica delta je zelo nevarna. Zato pozivam vse, ki imajo to priložnost, da se cepijo. Za njihovo lastno zdravje in za zaščito drugih.”