V Avstriji sprožili preiskavo zaradi morebitnega malomarnega delovanja pri izbruhu okužb.

Tožilstvo na Tirolskem v Avstriji je danes sporočilo, da so uvedli preiskavo morebitne malomarnosti pri obvladovanju izbruha okužb z novim koronavirusom v smučarskem središču Ischgl na Tirolskem, zaradi katere se je več sto tujih državljanov domov vrnilo okuženih.

Obrat, domnevno restavracijo ali bar, sumijo, da je “malomarno ogrožal ljudi zaradi nalezljive bolezni”, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po poročanju nemške televizije ZDF neimenovani obrat v smučarskem središču Ischgl ni obvestil pristojnih oblasti, da so pri enem od njihovih zaposlenih že konec februarja potrdili okužbo z novim koronavirusom. Preiskava naj bi med drugim ugotovila, ali je dejansko prišlo do kršitve obvezne prijave.

So ukrepali prepozno?

Na Tirolskem, ki meji na Italijo in kjer so znani po svojih smučarskih središčih ter živahnih zabavah ob koncu dneva, so zaradi novega koronavirusa minuli teden odredili karanteno. Karanteno za Ischgl so uvedli že prej, takoj ko so zabeležili večjo število okužb, a so bile pristojne oblasti deležne kritik, da so ukrepale prepozno, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na območju Ischgla so potrdil več sto okužb z novim koronavirusom, med drugim pri turistih iz nekaterih skandinavskih držav, Islandije in Nemčije.

V Avstriji s skoraj devetimi milijoni prebivalcev, kjer so uvedli stroge omejitve gibanja ljudi, so doslej po poročanju dnevnika Die Presse potrdili 4960 okužb z novim koronavirusom ter 28 primerov smrti zaradi koronavirusne bolezni 19.

STA