Avstrijska nepremičninska družba je prevzela 19 nakupovalnih centrov po Sloveniji, med njimi tudi Qlandio v Mariboru na Proletarskih brigadah.

Kot poroča Siol, je avstrijska nepremičninska družba Supernova prevzela 19 centrov, ki imajo skupaj za več kot 200 tisoč kvadratnih metrov trgovskih površin. Med prodanimi centri je tudi mariborska Qlandia. Družba Supernova je že lani od Mercatorja kupila deset nakupovalnih središč v Sloveniji, zanje pa odštela vrtoglavih 116 milijonov evrov.

Za odkup 19 centrov vsaj 267 milijonov

Sicer še ni povsem znano, koliko bodo odšteli za 19 nakupovalnih centrov v Sloveniji, a zagotovo najmanj 267 milijonov evrov, kolikor so jih ovrednotili na podjetju Centrice.

Podjetje s svojim imetjem velja za nepremičninskega mogotca, saj si lasti več kot 80 trgovskih centrov v Avstriji, na Hrvaškem, v Sloveniji in v Romuniji, napoveduje pa tudi prodor v Srbijo. Družba je trenutno težka kar 1,2 milijardi evrov.

Prodor Qlandie na tržišče

Spomnimo, za pričetek gradnje trgovskih centrov Qlandia je še pred začetkom finančne krize poskrbela nekdanja bančna skupina Hypo v Sloveniji. V projekt so vložili 350 milijonov oevrov.

Gradnja verige trgovskih centrov Qlandia je bila eden od ključnih nepremičninskih projektov nekdanje bančne skupine Hypo v Sloveniji. S pomočjo drugih mogotcev z Avstrije in avstrijske Koroške so z gradnjo začeli še pred začetkom finančne in gospodarske krize, vanj pa so po dostopnih podatkih vložili najmanj 350 milijonov evrov. Prvi center so odprli septembra 2006 na Ptuju, zadnjega pa na začetku leta 2011 v Kamniku.