Zahod je dolga leta lagal o miru, v resnici pa se je pripravljal na agresijo, je danes v svojem tradicionalnem novoletnem nagovoru dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Obenem je opozoril na izkoriščanje Ukrajine in njenih prebivalcev, da bi oslabili in razdelili Rusijo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Prepričan, da je moralna in zgodovinska pravica na njihovi strani

V svojem nagovoru je Putin izpostavil, da so letošnje leto zaznamovali resnično prelomni in usodni dogodki, ki so “postavili temelje za našo skupno prihodnost in našo resnično neodvisnost“.

Danes se za to borimo in ščitimo naše ljudi na naših zgodovinskih ozemljih, v novih sestavnih enotah Ruske federacije,” je poudaril in pri tem mislil na štiri ukrajinske regije, ki si jih je oktobra priključila Rusija. “Moralna in zgodovinska pravica je na naši strani,” je še dodal.

V luči vojne v Ukrajini je dejal tudi, da je bila proti Rusiji razglašena vojna sankcij. “Tisti, ki so jo začeli, so pričakovali popolno uničenje naše industrije, financ in prometa. To se ni zgodilo,” je povedal.

Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova je Putin svoj novoletni nagovor imel na sedežu ruskega južnega vojaškega okrožja. Na posnetkih, ki jih je prikazala ruska državna televizija, je bilo videti, kako Putin z vojaki in vojakinjami nazdravlja s šampanjcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusijo so privedli do točke, ko se je morala predati ali boriti. Dokler imamo ljudi, kot ste vi, se seveda ne moremo ničemur odpovedati,” jim je dejal in vojakom podelil priznanja. Med prejemniki priznanj je tudi poveljnik ruske vojske v Ukrajini, general Sergej Surovikin.

Rusija in Ukrajina znova izmenjali zapornike

Rusija in Ukrajina sta tik pred koncem leta znova izmenjali zapornike. Kot je danes na Telegramu sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak, se je omov vrnilo 140 ukrajinskih vojakov. Po drugi strani je ruska vojska sprejela 82 svojih vojakov, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Kraja in časa izmenjave niso navedli.

Nekdanje ruske vojne ujetnike, večinoma ranjene vojake, so po poročanju agencije Tass nemudoma prepeljali v Moskvo na nadaljnje zdravljenje.

Jermak pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na družbenem omrežju Telegram še pojasnil, da je med izpuščenimi Ukrajinci osem žensk, pa tudi ranjenci in borci iz pristaniškega mesta Mariupol.

STA