Bralci priznane revije Conde Nast Traveller so izglasovali, da je mesto z najboljšo hrano na svetu Bologna. Gre za znano italijansko mesto, ki pa ga turisti pogosto spregledajo, saj ni niti približno tako obiskan kot Rim, Milano ali Benetke.
Lazanja, mortadela, bolonjska omaka …
Bologna je glavno mesto Emilije Romanje – regije, ki iz katere izhaja parmezan, parmski pršut, mortadela in balzamični kis. Tam so prvič skuhali lazanjo, torteline v jušni juhi in bolonjsko mesno omako oziroma ragu, ki sicer spada na rezance in ne na špagete. Tukajšnji kuharji so nori na uporabo najboljših možnih sestavin, lokalno pridelanih, sezonskih …
Iz Bologne in njene okolice prihaja vrsta najbolj znanih italijanskih specialitet na svetu, med njimi so mortadela, lazanja, tortelini in bolonjska mesna omaka oziroma ragu.
Mesto torej ni tako turistično priljubljeno, ampak to ni nujno slabo, predvsem ne za tiste, ki se vendarle odločijo za njen obisk. Bologna živi za domačine in z njimi, zato se obiskovalci ne bodo spotaknili v klasične turistične pasti. Namesto tega lahko obiskovalci dobijo vrhunsko hrano po nižjih cenah, kot bi si sprva predstavljali.
Toda zaradi zvestih strank so rezervacije bistvenega pomena. Če se torej odločite obiskati kakšno restavracijo v znanem italijankem mestu, pokličite vnaprej, zlasti ob vikendih in zvečer in ne bodite presenečeni, če izbrani restavraciji ne bo ostalo nobene mize, če poskusite srečo in vkorakate brez rezervacije.