Na mejnih prehodih s Hrvaško so včeraj nastajale kolone vozil. Na PU Koper so za STA pojasnili, da so imeli ljudje povečini s sabo potrebno dokumentacijo. So se pa nekateri vseeno morali obrniti, saj niso imeli potrebnih dokazil za vstop na Hrvaško.

Ob sončnem koncu tedna in s sprostitvijo nekaterih protikoronskih omejitvenih ukrepov je bilo pričakovano, da se bodo ljudje v večji meri odpravili bodisi na izlet po državi ali pa na hrvaško obalo.

Na primorski avtocesti, kjer potekajo dela, so včeraj nastajali večkilometrski zastoji, zaradi česar se je potovalni čas iz Ljubljane proti Kopru podaljšal, tudi za več kot eno uro. Občasno so zastoji nastajali tudi na drugih krakih avtoceste po državi. Podobno je pričakovati tudi danes.

Kaj je potrebno za prestop meje?

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec je včeraj za STA pojasnila, da so se ljudje za prehod čez mejo dobro pripravili in imajo v veliki večini s sabo vso potrebno dokumentacijo in dokazila. Nekateri pa vseeno niso mogli vstopiti na Hrvaško, ker s sabo niso imeli vseh potrebnih dokazil.

Za vstop na Hrvaško je sicer potreben negativen PCR ali hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur. Ta ni potreben za tiste z dokazilom, da so v zadnjih 180 dneh preboleli covid-19 ali da so bili cepljeni. Od drugega odmerka mora miniti najmanj 14 dni.

Izjema so poleg več drugih skupin, med katerimi so denimo potniki v tranzitu, tudi otroci do sedmega leta starosti, če potujejo s starši ali skrbniki, ki sami izpolnjujejo epidemiološke pogoje za vstop na Hrvaško.

STA