Večina glavnih hrvaških medijev se je odzvala na poziv Hrvaškega novinarskega društva (HND) in Sindikata novinarjev Hrvaške (SNH), da včeraj med 11. in 13. uro preprečijo objavljanje komentarjev pod svojimi prispevki na spletu, da bi se zoperstavili sovražnemu govoru.

V HND menijo, da se je sovražni govor s spleta preselil v resnični svet, kar je zaskrbljujoče. “Ne bežimo od dela svoje odgovornosti. Del vzrokov lahko prepoznamo tudi med samimi novinarji, med našimi ravnanji, uredniškimi politikami ter v pomanjkanju solidarnosti in kolegialnosti med novinarji. A skupaj lahko spreminjamo stvari,” so zapisali v vabilu k dvourni akciji pod naslovom Skupaj proti sovraštvu.

Med drugim so s prepovedjo komentarjev bralcev spletnih novinarskih prispevkov želeli opozoriti na pogoje, v katerih novinarji delajo že dolgo časa, kot tudi na sovražni govor, ki so ga deležni novinarji.

HND je na Twitterju objavil, da se je odzvala večina osrednjih hrvaških medijev, kot so hrvaška-radio televizija HRT, ter večina vodilnih hrvaških časnikov in spletnih portalov, ki so za dve uri preprečili komentarje tudi na svojih računih na družbenih omrežjih, kot so Facebook, Twitter in Instagram.

Nekateri mediji ne razumejo, zakaj bi prepovedali komentarje

Nekateri hrvaški mediji akcije niso podprli, ker nasprotujejo kakršnim koli prepovedim. Menijo, da takšne poteze lahko ogrozijo tudi argumentirano razpravo in legitimne kritike. Iz novičarskega spletnega portala teleskop.hr so tako sporočili, da podpirajo boj proti sovražnemu govoru in obsojajo vsako nasilje, a ne razumejo, zakaj bi prepovedali tudi komentarje, ki ne vsebujejo sovražnega govora. Dodali so, da se pobudi niso pridružili, ker s prepovedmi ni mogoče reševati resnih in kompleksnih družbenih vprašanj.

Akcija HND in SNH poteka v času, ko je objavljen predlog sprememb novega zakona o elektronskih medijih, ki med drugim predvideva, da bi bili uredniki medijev lahko ostro denarno kaznovani tudi zaradi neprimernih vsebin komentarjev bralcev, vključno s sovražnim govorom in grožnjami, kot tudi zaradi vsebine objavljenih oglasov.

Bo ogrožen obstoj medijev?

Predlagane zakonske spremembe so bile deležne kritik tudi zaradi nekaterih drugih določil, za katere kritiki menijo, da bodo ogrozila obstoj medijev, ne da bi rešila vprašanja sovražnega govora.

Hrvaška vlada je po nedavnem oboroženem napadu na poslopje Banskih dvorov, v katerem je bil huje ranjen policist, napovedala boj proti radikalizaciji v hrvaški družbi. Med drugim je na četrtkovi seji sprejela sklep, da vladna koordinacija za sistem domovinske varnosti analizira celotno stanje in predlaga ukrepe za preprečevanje radikalizacije. Premier Andrej Plenković je ob tem povedal, da je bila meja “prestopljena”, ko je anonimno spodbujanje k sovraštvu in nestrpnosti na spletu pripeljalo do nasilnega ekstremizma in terorizma.