Na Kitajskem ponovno zaostrujejo omejitve zaradi covida-19, čeprav je število okužb pri njih v primerjavi s primeri po svetu nizko. Omejitve zaostrujejo kitajska mesta od Vuhana v osrednji Kitajski do Šininga na severozahodu. Zaklepajo zgradbe in zapirajo okrožja, kar ponovno povzroča stisko na milijone ljudem, poroča 24ur.

En primer covida povezali z lokalno dobavno verigo svinjine

Danes, v četrtek, so iz Kitajske sporočili, da imajo že tretji dan zapored potrjenih več kot 1000 novih okužb s covidom-19. Za primerjavo: Ko so v letos v začetku leta v celoti zaprli Šanghaj, so beležili deset tisoč izbruhov na dan. Toda očitno je številka dovolj visoka, da je vlada sprožila več omejitev po celotni državi.

Vuhan, kraj prvega svetovnega izbruha covida-19 leta 2019, je ta teden poročal o okoli 20 do 25 novih okužbah na dan. V zadnjih 14 dneh so skupaj zabeležili 240 primerov. Zaradi takšnega števila okužb so lokalne oblasti več kot 800.000 ljudem v enem okrožju odredile, naj ostanejo doma do 30. oktobra.

Prav tako so v delih mesta prekinili prodajo svinjine. Razlog? Oblasti so navedle, da so en primer covida povezali z lokalno dobavno verigo svinjine.

Tudi v četrtem največjem kitajskem mestu po gospodarski proizvodnji, Guangdžov, so v četrtek zaprli več ulic in sosesk ter zadržali ljudi v njihovih domovih, saj so območja ocenili kot zelo tvegana zaradi ponovnega izbruha virusa, ki traja že skoraj cel mesec.

Ali ljudje v karantenah stradajo?

Po spletu krožijo posnetki brutalnih zapiranj prebivalcev, ki naj bi tudi stradali, saj ne dobijo hrane. Krožijo tudi posnetki ljudi, ki delajo samomore, ker so že tako dolgo zaprti v stanovanja. V glavnem mestu province Činghaj, Šiningu, na primer primanjkuje hrane, cene osnovnih dobrin pa rastejo, medtem ko zdravstvene oblasti v mestu z 2,5 milijona prebivalcev tekmujejo s časom, da bi po enotedenskih praznikih ob dnevu državnosti v začetku oktobra zajezile ponovni porast covida. Da bi omejili prenos okužb so v karanteno dali tudi nekatere trgovine z zelenjavo in sadjem, še poroča portal 24ur.

Po spletu krožijo posnetki brutalnih zapiranj prebivalcev, ki naj bi tudi stradali, saj ne dobijo hrane. Krožijo tudi posnetki ljudi, ki delajo samomore, ker so že tako dolgo zaprti v stanovanja.

Število okužb na Kitajskem je v primerjavi s primeri po svetu sicer trenutno nizko, vendar vztrajajo pri svoji ničelni toleranci do virusa. Država že dlje časa sprejema zelo stroge zajezitvene ukrepe, kar močno bremeni drugo največje gospodarstvo na svetu in negativno vpliva tudi na finančne trge.