Grška policija je ob meji s Turčijo rešila skupino 92 nezakonitih migrantov. Vsi so bili goli, nekateri z vidnimi telesnimi poškodbami. Migrante, vse moške, so našli v petek 14. oktobra 2022, potem ko so na gumijastih čolnih prečkali mejno reko Evros. Poleg grških mejnih policistov naj bi bili prisotni tudi sodelavci agencije Evropske unije za zunanje meje Frontex.

Grški minister za migracije Notis Mitarakis je dogodek včerak pospremil s tvitom, da predstavlja ravnanje Turčije z migranti “civilizacijsko sramoto” in da Atene od Ankare pričakujejo preiskavo incidenta. Zadevo je kasneje uradno potrdilo grško ministrstvo za civilno zaščito, medtem ko ga pri Frontexu in v Ankari zaenkrat niso komentirali.

Migrante naložili na čolne in pustili?

Zaenkrat še ni povsem jasno, kako so migranti na meji pristali brez oblek in prtljage ter poškodovani, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nekateri so povedali, da so jih do reke pripeljali s tremi vozili, ki so v lasti turških oblasti, nato pa jih naložili na čolne in pustili, poroča omenjena agencija.

Število nezakonitih prehodov meje na reki Evros na severovzhodu Grčije narašča, zato so se oblasti v Atenah odločile, da tamkajšnjo mejno ograjo, ki se zdaj širi na 35 kilometrih, podaljšajo še za 80 kilometrov. Število nezakonitih migrantov sicer narašča tudi na drugih delih grško-turške meje, tudi v vzhodnem Sredozemlju, še poroča STA.