Zaradi napadov divjih svinj so morali sprejeti ukrepe.

Foto: Twitter

Na severu Rima se prebivalci soočajo s številnimi napadi divjih svinj. Zaradi tega so že prejšnji teden uvedli policijsko uro, zdaj pa so v tem delu mesta prepovedali še piknike, poroča Guardian.

Pri poginuli divji svinji odkrili afriško bolezen

Prejšnji teden so prebivalci v več soseskah uvedli nočno “policijsko uro“, da bi se zaščitili pred napadi divjih svinj. Do zdaj je bila v napadu poškodovana ena ženska, saj jo je žival potisnila na tla. Po policijski uri pa so sedaj prepovedali še piknike.

V četrtek so pri poginuli divji svinji v naravnem rezervatu Insugherata odkrili afriško prašičjo gripo. Ta bolezen je za prašiče in divje svinje usodna, za ljudi pa sicer neškodljiva. Bolezen so odkrili januarja v regiji Piemont na severu Italije. Primer, ki so ga odkrili v četrtek, pa je prvi primer te bolezni v Italiji. Zato je vlada imenovala posebnega komisarja za uvedbo ukrepov za izkoreninjenje te bolezni.

vir: Twitter

vir: Twitter

Mestne oblasti so prav tako prepovedale hranjenje ali približevanje živalim. Ljudem, ki so se pred kratkim sprehajali po kmetijskih zemljiščih ali naravnih rezervatih na tveganih območjih, pa so naročili, da si morajo razkužiti obutev. Tvegana oz. “rdeča” območja se nahajajo na severu in severozahodu italijanske prestolnice, vključno z območjem blizu Vatikana.

V Rimu in okolici okoli 23.000 divjih svinj

Po ocenah združenja kmetov v Rimu in okolici živi okoli 23.000 divjih svinj. Pogosto so videne v parkih, na cestah, velikokrat jih prebivalci tudi najdejo, ko iščejo hrano v prepolnih smetnjakih.

Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza je dejal, da bo razmeram namenjena “največja pozornost“. Andrea Costa, podsekretar ministrstva za zdravje, je dejal, da vlada razpravlja tudi o “načrtu zakola” za zmanjšanje populacije divjih svinj. “Spoštujem borce za pravice živali in okoljevarstvenike, vendar se soočamo z izrednimi razmerami in jih je treba obravnavati z izrednimi ukrepi,” je po poročanju Guardian dejal za državno radiotelevizijo Rai.