Nekdanji premier Silvio Berlusconi se je odločil, da odstopa od kandidature za predsednika.

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je izstopil iz kandidature za predsednika, je v sobotni izjavi napovedal pred parlamentarnim glasovanjem, ki se je bo začelo 24. januarja.

Mar Draghi ostaja premier?

Kot kaže, bo zdaj to funkcijo obdržal trenutni predsednik vlade Mario Draghi, čeprav še ni povsem jasno, ali ima pri trenutni koaliciji dovolj podpore, poročajo tuji mediji. Podporo mi je namenil dosedanji protikandidat Berlusconi, ki meni, da naj Draghi, nekdanji predsednik Evropske centralne banke, ostane na čelu vlade vsaj do konca predvidenega mandata do prihodnjega leta.

Berlusconi v Italiji sicer velja za politika, ki dviguje veliko prahu in ne uživa podpore levosredinskih strank. Sam je odločitev komentiral: “Odločil sem se napraviti korak na poti proti nacionalni odgovornosti.” H kandidaturi je berlusconija pozvala koalicija desnice, glede na slabo podporo na omenjenem levem polu ter dejstvom, da b potreboval široko podporo med tisoči pokrajinskih poslancev, ki so prav tako vključeni v glasovanje, pa bi bila njegova izvolitev pod vprašajem, poroča hrvaški spletni medij index.hr.

Na zatožni klopi zaradi podkupovanja

Berlusconi začasno ni imel pravice opravljanja javnih funkcij, na sodišču se je namreč znašel zaradi utaje davka, prav tako pa zoper njega še traja sojenje zaradi podkupovanja očividcev v primeru prostitucije mladoletnih oseb, v katere naj bi bil vpleten.