Hecanje kot pojem (21.6. ob 21.00)

Na uvodni večer prihajajo v Vetrinjski dvor trije komiki z nabrušenim nastopom, vsak poznan v svojem krogu občinstva. Spoznali boste vse od Vida, starega znanca odrov po celi državi, ter Marka, komika in Youtuberja, do glasu iz MMA dogodkov – Alena.

Komik, igralec in televizijski voditelj Vid Valič že sedemnajst let ustvarja na slovenski medijski in stand up sceni. Gledališke predstave Udar po moško in Udar po moško 2, Do nazga, Ebola, Tvoj bodoči bivši mož, Seks po slovensko; televizijske oddaje Slovenija ima talent (5 sezon), X Factor (1 sezona), Vid in Pero šov (3 sezone), Stand-up comedy roast Vida Valiča, Viktorji 2011 in 2016, EMA 2018, Na žaru (Boris Kobal), produkcija oddaje StendAp predstavlja (2. sezoni), v kateri je poleg njega nastopilo še 15 komikov in komičark, ter avtorski projekt Vida in Domna Valiča, komična serija Vse punce moj’ga brata (3 sezone).

Marko Žerjal je stand up komik iz Kopra. Za njegov humor se pravi, da je analitičen in pronicljiv. Z njim ne prizanaša nikomur, še posebej ne samemu sebi. Od leta 2014 je nastopal že povsod po Sloveniji, poleg stand upa se ukvarja tudi s snemanjem zabavnih Youtube videov.

Alen Mastnak je novi obraz na slovenski stand up sceni. Želel je postati dramski igralec, a ga je življenje pahnilo na oder stand up komedije. V slogu faliranega študenta je tudi delavnice stand up komedije obiskoval kar dvakrat. Po izjavah njegove matere je isti Jurij Zrnec, njegov približek temu pa je, da statira v seriji Ja, Chef. Rad se pojavlja v filmih, zaenkrat kratkih. Nazadnje ste ga lahko videli v zmagovalnem filmu Muvita 6×60 Kjer se prepirata dva. Njegov obraz krasijo brki, trebuh pa strije. Ker nima veliko kondicije, vam bo predstavil svojih najboljših 15 minut materiala.

Strašno smešni (22.6. ob 21.00)

Vsi štirje so posebni in smešni. Klemen po dolgoletni odrski, radijski in televizijski karieri začenja svojo solo turnejo s predstavo Oče leta in bo na Lent prišel pokazat določen del njegovega novega življenja, v katerem je glavni akter njegov sin – Kasper. David je predstavnik nove generacije komikov, Alen kot začetnik predstavlja nekoga, ki zelo zelo obeta, in oba sta vredna pozornosti, oziroma vredna, da ju pridete pogledat na Lent.

Klemen Bučan je kariero v "šovbiznisu" začel z vlogo v filmu Tu pa tam. Za seboj ima že več kot 10 let nastopanja in več kot 500 stand up nastopov po vsej Sloveniji. Nastopal je tudi na Hrvaškem in v Bosni, zaradi svoje sproščenosti za mikrofonom pa je zelo priljubljen povezovalec raznoraznih prireditev. Več kot 5 let je delal na radiu, svoj televizijski voditeljski krst je doživel na POP TV-ju v oddaji Bitka parov. Televizijsko kariero je nadaljeval s talkshowom Survivor – Na robu preživetja in športno-zabavno oddajo Dan za trening, kjer se je poskušal postaviti v čevlje vrhunskih športnikov. Trenutno dela kot voditelj Kul jutra na Radiu Ekspres.

Ljubitelj črnega humorja Alen Borišek meni, da je lepo in veselo smešno že samo po sebi, zato so temne plati življenja tiste, ki potrebujejo pozornost komikov, saj so temne le z ene strani, pravo barvo pokažejo šele, ko jih pogledamo z drugega zornega kota.

Andrej Bakreni, velik ljubitelj žlahtnih kovin, je prvi in hkrati tudi edini romski komik v Sloveniji. Za sebe pravi, da je "čuden cigan", saj je redno obiskoval vrtec, nato končal osnovno šolo, potem še srednjo, se zaposlil še pred dvajsetim letom, prvega otroka dobil šele pri sedemindvajsetih letih, pri drugem se vidi ciganska kri, ker ga je dobil že takoj pri osemindvajsetem letu, poročil se je šele pri tridesetih, nedolžnost pa izgubil šele pri šestnajstih.

Dalibor Grbić – Dapach. Ali je sprememba priložnost za osebnostno rast ali zgolj ovira na poti? Od Dunaja do "konca sveta". Od solz do smeha. Od lepih stopal do velike zbirke ran in žuljev. 3.200 km brušenja stopal v iskanju samega sebe.

Prijaznost pod krinko agresivnosti / Agresivnost pod krinko prijaznosti (23.6. ob 21.00)

Razmislek in nagovor o agresivnosti, o kateri še nikoli niste razmišljali na tak način. Iluzija, v kateri bi rad živel dobro situiran, uspešen in srečen posameznik, izključuje možnost, da bi kdaj v svojem življenju doživel agresivnost. Zato imamo prijazno šolo, prijazno javno upravo, prijazne policaje in prijazno družbo. Da bi bili res prepričani, da se nam na ključnih področjih življenja ne bo treba soočiti z agresivnim tem in onim, so si politiki izmislili parolo: "Nulta toleranca do agresivnosti!" In potem si rečemo, saj je bil ta in ta agresiven, toda brez skrbi, na naši šoli imamo nulto toleranco do agresivnosti. In minister ponovi, da ima tudi ministrstvo nulto toleranco do agresivnosti. In potem jutri vaš otrok dobi v šoli eno na gobec.

Kaj zdaj? Dr. Aleksander Zadel, univ. dipl. psiholog, doktor znanosti in specialist klinične psihologije, že več kot 25 let vodi predavanja in delavnice, izvaja terapije ter je avtor dveh knjig in oče štirih otrok. Na StandUpLentu nastopa od 2013 v kategoriji javni govor, ki je naša različica ameriškega wake up šova in ne temelji na zabavljaštvu. Razmislek o agresiji bo že šesti unikatni nastop, izveden samo za lentovsko občinstvo, ki po dogodkih markantnega Primorca praviloma komentira: "Ne le, da smo se zabavali in nasmejali, predvsem smo se veliko naučili, na nas pa je, da bomo to zavedanje tudi uspešno uporabili."

Nasmeh z vasi (v mesto) (26.6. ob 21.00)

Vsi imamo svoj lasten humor in vsak humor je vsaj malo drugačen od humorja nekoga drugega. "Vaški humor" ima lahko slab prizvok, a štirje preizkušeni komiki vam bodo dokazali, da je lahko več kot le kvaliteten – predvsem pa, da je nekaj posebnega. Prihaja pa ta humor v mesto, prihaja na Lent, in sreda je vrhunski dan za spoznavanje mentalitete, ki jo prinašajo štirica; Bergant, Baltić, Ikovic in Kokošar.

Gašper Bergant se razneži ob pogledu na gozdnega jereba in cvet planike, a naj vas njegova romantična plat ne zavede, saj je na odru neusmiljen in ne izbira svojih "žrtev". Slišali smo govoriti, da se ljudje včasih ne morejo odločiti, ali bi ga pretepli ali bi se mu smejali, vendar je do sedaj zmeraj prevagalo slednje. Gašper Bergant je skorajda tako poznan po svojem narečju kot po svojem humorju, zase pa pravi, da medtem ko mestne srajce iščejo "bejbike v miničih", on išče ženske v "firtohih".

Admir Baltić je vrhunski stand up komik, ki od leta 2019 stalno sodeluje pri satirični oddaji na RTV SLO Kaj dogaja, najprej kot poročevalec s terena Admir Pričko, potem pa kot neutrudni raziskovalec novih besed mag. Baltić. V svetu komedije je prvič odmevno opozoril nase kot hitronogi Žuti, ulični kriminalec na drobno, čigar prigode se čisto po naključju ujemajo s problemi sodobne Slovenije. Kot Žuti v monokomediji Slaba družba unikatno secira šibke točke sodobne Slovenije.

Matic Kokošar je študent, ki prihaja iz srca Baške Grape. V zadnjem času je odrske deske zamenjal za učiteljski kateder.

Dejan Ikovic Bushi je Savinjčan, ki živi 10 km naprej od konca sveta. Svojih tem se loteva iz zornega kota, ki mu ga nudi odročno domovanje. V prostem času dela kot mlinar in v mlinu premleva šale za stand up.

Strokovnjak (27.6. ob 21.00)

Strokovnjak oziroma Stručnjak je četrta stand up predstava Srdjana Olmana, ki na sarkastičen način govori o različnih zgodovinskih polomijah, razlikah v mentaliteti in nestrokovnosti velikega števila ljudi, ki so se znašli na pomembnih položajih. V času, ko je beseda strokovnjak postala žaljivka, in ko se vedno bolj predajamo vraževerju ne pa strokovnosti in izobrazbi, se Olman loti ravno teh tem – med drugim.

Mladi po srcu (28.6. ob 21:00)

Stari rek pravi: "Bolj si star, bolj si star." Avtor je neznan, zelo verjetno se izrečenega niti sam ne spomni. Zapomnili pa si bomo večer, v katerem bodo na odru stari od starih mačkov do povratnice in za priokus anglosaksonskega – Američan ki je vmes postal "Tezenčanar".

Sašo Stare je improvizator, komik in načeloma dober človek … Razen v prometu! Sodi v mlajšo generacijo slovenskih komikov, čeprav ima po besedah njegovega zdravnika metabolizem 50-letnika. Videli ste ga lahko v oddajah Skečoholiki, Stendap predstavlja, Zvezde plešejo, Slovenija ima talent in na oddelku s sladkarijami v bližnji trgovini.

Tanja Kocman. Neuradna miss domače Ješence in ljubiteljica špohtlov v svojih stand up nastopih pogosto razkriva skrite paradokse in nasmeji s pronicljivim humorjem. Dovršene domislice in humorne analogije, kot jih še niste slišali, vas bodo dodobra nasmejale tudi tokrat, ostro uho pa bo uživalo tudi ob družbeno-kritični noti njenega humorja.

Vinko Šimek. Legendaren! Vedno aktualen, originalen, drzen in brez cenzure!

John Denhof, sedanji predsednik uprave Nove KBM, je verjetno najslabši slovenski bankir (ne razume niti besedice slovensko), je pa vsaj edini bankir s smislom za humor in dovolj velikimi jajci, da se preizkuša kot stand up komedijant. Je Američan, močno zaljubljen v Slovenijo, ki je postal celo slovenski državljan, morda celo edini SLOAMERIČAN v državi, in namerava deliti svojo zelo osebno zgodbo o tem, kako postati Slovenec. Upajmo, da se bo zaradi tega kakšen strokovnjak več raje odločil za delo v Sloveniji namesto v Beogradu.

Comedy roštilj (29.6. ob 21.00)

Gurmanski vrhunec v marinadi StandUpLenta. Edinstven verbalno gladiatorski dogodek, na katerem se komiki nabadajo na žar, se med seboj žgejo, pražijo in cvrejo. Z brezmilostnimi izrazi izpraskati bolečo resnico je igra, v kateri najbolj nastrada najstarejši med njimi. In kot pravi stara gutšmekrca: "Za vrhunsko jed rabiš najboljši zohn."