Se še spomnite stojnic, plavajočega odra, ognjemeta in vzdušja Festivala Lent, ki je v vas prebudilo neke vrste otroško radovednost in začudenje? Se sprašujete kdaj bo Lent zopet zacvetel kot nekoč, če sploh?

Prvi Festival Lent je potekal leta 1993

Narodni dom Maribor je organiziral prvi Festival Lent leta 1993. Na prizoriščih festivala, ki so jih razporedili po levem obrežju Drave na območju Lenta, so se v 14 dneh odvili: 5. Folkart, raznovrstni (tudi jazz) koncerti, opera, gledališke predstave, ulično gledališče in otroške prireditve. Festival Lent se je razvil v največji mednarodni multikulturni festival na prostem v Sloveniji in je eden največjih tovrstnih festivalov v Evropi. Je ena najbolj prepoznavnih znamk Maribora in vsako leto mesto za kratek čas spremeni v mednarodni svet kulture v malem.

Program Festivala Lent si lahko ogledate na spletnih straneh Narodnega doma Maribor ali na tej povezavi.

"Že na začetku je Festival Lent vpeljal koncept visoke kulture in pop kulture, ki je dostopna najširšemu krogu občinstva po dostopni ceni, kar so omogočili tudi številni sponzorji. S povabilom umetnikom različnih umetniških zvrsti iz Slovenije, Evrope in celega sveta festival promovira kulturno izmenjavo," so za naš medij Maribor24 sporočili iz Narodnega doma Maribor.

Festival je nato skozi leta rastel in se razvijal, dobival nove programe, lokacije ter postal to, kar je danes; festival, ki v mesto pripelje umetnike iz vsega sveta, tudi iz tistih kotičkov, ki sicer le redko najdejo mesto na festivalskih odrih. Maribor v času festivala postane prostor odkrivanja, spoznavanja, srečevanja in sobivanja najrazličnejših kultur. Pisanost in raznolikost festivala aktivno oblikuje in razvija kulturo sprejemanja ter gradi pot k odprti družbi.

Organizacija tako velikega festivala poteka kar nekaj časa

"Prvi orisi festivala se začnejo oblikovati že decembra, nato pa vse mesece postopno gradimo in oblikujemo program. Bližje kot je festival, zahtevneše postaja z vidika priprav, pridobivanja dovoljenj, postavitve prizorišč, uskaljevanja in vsega kar tako velik festival prinese s sabo," pojasnijo. V pripravo ter izvedbo festivala je, poleg 39 zaposlenih ljudi v Narodnem domu, vpletena še veliko večja zunanja ekipa, ki zajema tako tehniko, prostovoljce, študente, zunanje producente ter izvajalce, varovanje ... kar pomeni veliki organizacijski zalogaj. 

"Posebno skrb seveda namenjamo tudi našim sponzorjem. Zavedamo se, da so tudi oni zaslužni, da Festival Lent ostaja v takšni obliki kot je, saj brez njihove podpore takšnega Lenta, kot ga poznamo ne bi bilo in smo jim za to izredno hvaležni. S svojo podporo nam dajo vedeti, da jim je mar tako za kulturo, kot mesto ter njegove prebivalce," razložijo. Se pa seveda tudi na področju sponzorstva poznajo spremembe in tudi nanj vplivajo raznorazni zunanji dejavniki, kot so naprimer lanskoletne poplave in druga dogajanja doma in po svetu, kar predstavlja vsakoletne izzive pri pridobivanju sponzorskih sredstev. 

Zgodovino Narodnega doma Maribor si lahko preberete v njihovi Monografiji, ki jo lahko najdete na njihovi spletni strani ali na tej povezavi.

"Mestna občina Maribor, kot naš ustanovitelj, nam pomaga preko financiranja ter pa seveda so tisti, ki nam odobrijo raznorazna dovoljenja. Sodelujemo tudi z ostalimi javnimi podjetji, katerih ustanovitelj je občina, ki nam preko svojih servisov pridejo nasproti ter nam pomagajo, da poteka festival kar se da tekoče," dodajo. Letos na primer sodelujejo z Marpromom. V času Festivala Lent se lahko redno mestno avtobusno linijo izkoristi tudi s festivalsko vstopnico za brezplačni avtobusni prevoz po Mariboru. Narodni dom Maribor pojasni, da "si s tem želimo poskrbeti, da bodo obiskovalci varno ter brez stresa ob mislih na zastoje na cestah ter iskanje parkirnih prostorov prišli na naše dogodke."

Pred Hišo Stare trte nas čaka nov oder

"Želja Narodnega doma kot organizatorja Festivala Lent je seveda, da prenovljen Lent znova postane središče festivalskega dogajanja," so za naš spletni medij Maribor24 sporočili iz Narodnega doma Maribor. "Letos imamo tako na Lentu novo prizorišče, ki bo ob Hiši Stare trte. Program novega odra je sestavilo več glasbenih producentov festivala, kar pomeni žanrsko zelo raznovrsten in živahen program," so dodali.

Obiskovalce novega odra čaka pestra izbira glasbenih stilov: indie rock, pop, neoswing, glasbe sveta, preplet klasične in ljudske godbe, funk psihadelija itd. Hkrati bo na Lentu ponovno Verečov - Jurčkov oder, ki je stalnica že vse odkar v zalivu ni več Glavnega - plavajočega - odra. "Tudi na tem odru smo pripravili program, ki bo namenjen najrazličnejšim starostnim skupinam ter ljubiteljem različnih zvrsti glasbe," zagotavlja Narodni dom Maribor.

Festival Lent 2024 bo potekal med 21. in 29. junijem. Več o programu si lahko preberete na spletnih straneh Narodnega doma Maribor ali na tej povezavi.

Občani se večkrat sprašujejo ali je Festival Lent res bil za mariborsko občino večji strošek kot dobiček. "Naša želja seveda je, da bi se plavajoči oder vrnil na Dravo. Razlogi, da ga ni, pa so finančni. Postavitev takšnega odra je namreč velik finančni strošek, ki ga ob trenutnem, vedno manjšem financiranju ter draženju vseh storitev žal ne moremo pokriti," pojasnijo iz mariborskega Narodnega doma. Še vedno pa se sprašujemo, ali bo avtentični Festival Lent ostal le v naših spominih.