Maribor vsako leto čaka na festival, ki je vsako leto novejši in drznejši, ampak ne le Mariborčani, tudi Štajerci, Slovenci, tujci in nasploh kdorkoli, saj je en največjih slovenskih mednarodnih dogodkov. Je festival sprememb, mesta in skupnosti.

32. Festival Lent "ponovno" na prenovljenem Lentu

"Prenovljen, čudovit Lent, tudi brez programa privabi veliko ljudi... Nekoč bo tukaj stal tudi oder v vodi, ampak zdaj se najprej veselimo dogajanja ob reki. In če bo to vredu funkcioniralo, bomo verjetno morali skupaj s sponzorji poskrbeti za celoletno ali polletno dogajanje tukaj na Lentu," je na svečanem druženju s pokrovitelji Festivala Lent 2024 in konferenci za novinarje dejal župan Mestne občine Maribor, Saša Arsenovič.

[[image_1_article_67266]]

Dodal je: "Celo mesto postaja oder. Festival Lent je ena naših najpomembnejših blagovnih znamk. Seveda si želim, da bi finančno lahko omogočili, da bi to dogajanje trajalo dlje od deset dni, ampak to so zgodbe za po festivalu." Župan z nasmehom zagotavlja tudi lepo vreme za čas festuvala, na kar predsednik uprave Zavarovalnice Sava, Jošt Dolničar, odgovori: "Zavarovalnica si želi tako za Lent kot za zavarovalništvo, lepega vremena, vsaj nekaj lepšega kot lansko leto... Prepričan sem v ponovni uspeh festivala."

Vse do dneva pred pričetkom festivala, 20. junija, so vstopnice za vse programske vrhunce na voljo po ugodnejših, predprodajnih cenah. Rezervirate si jih lahko na spletnih straneh Narodnega doma Maribor ali v njihovi informacijski postaji ter Info točki Minoriti, raztavišču na Vetrinjskem dvoru in Lutkovnem gledališču Maribor.

Jure Bračko, direktor marketinga in predstavnik NoveKBM izrazi, da "za nas sponzorstvo ali partnerstvo pri festivalu ni le nek plod družbene odgovornosti, ampak hkrati navdihuje in bogati naša osebna in profesionalna življenja. Želeli bi si, da bi več sponzorjev opazilo možnost aktivacije." Tudi Maks Helbl, predsednik uprave GEN-i, razmišlja podobno: "Že lani smo se z veseljem odzvali na vabilo za sponzorstvo, saj smo namreč že takrat prepoznali številne skupne lastnosti pod katerimi lahko gradimo sodelovanje. Ena od teh je nadvomno mednarodni element, potem je tu prilagodljivost organizatorja... še dodatno pa odgovornost. Odgovornost vsa ta leta zagotoviti kvalitetne vsebine in festivalsko storitev."

Kaj lahko pričakujemo na odrih po mestu?

Za Vladimirja Rukavino, direktorja Narodnega doma Maribor, se je Festival Lent že začel: "Predvsem me veseli, da se vračamo na Lent, kjer smo pred leti bili ves čas prisotni. Žal mi je, da nismo pred velikim plavajočim odrom pri Vodnem stolpu, ampak to so mogoče sanje, ki jih bomo lahko še sanjali. Vračamo se nazaj h koreninam." Dodaja tudi, da Festival Lent finančno ni najbogatejši festival, ampak kljub temu vsako leto privabi na dest tisoče ljudi s kvaliteto. Z izjemno podporo sponzorjev je to tudi največji slovenski festival, ki obiskovalcem ponuja tudi brezplačne vsebine.

[[image_2_article_67266]]

Kljub temu, da si Narodni dom Maribor želi zopet postaviti plavajoči oder, je sredstev, ki jih prejmejo s strani sponzorjev in MOM, ki prilije 170.000 evrov, še nekoliko premalo. Glede vsebine pa Rukavina doda: "Za vsakega bo nekaj. Moja želja pa je, da bo čisto vsem, ki pridejo sem, fajn!" Tako na Glavnem odru lahko pričakujemo Plavi orkestar in Magnifica, na JazzLent odru Fatoumato Diawara in trio Alfreda Rodrigeza, na odru Minoriti kvartet Amire Medunjanin in Ibrica Jusić ter mnogi drugi.

Celotni program si lahko ogledate na spletni strani Narodnega doma Maribor ali na tej povezavi.

Obiskovalci Festivala Lent 2024 bodo med tem lahko avtomobile pustili doma, saj bodo za prihod lahko izbrali javni prevoz. Z izbiro vlaka, avtobusa ali kolesa boste namreč prispevali k ustvarjanju trajnostnega Festivala Lent. Tako se boste lahko kar s festivalsko vstopnico z rednimi avtobusnimi linijami po Mariboru prevažali brezplačno.

[[image_3_article_67266]]