Art Kamp je edinstven festival ustvarjalnosti znotraj Festivala Lent. Vsebuje delavnice, razstave in predstave, ki slavijo raznolikost in bogastvo ustvarjalnega izražanja. In tudi letos smo se novinarji iz Maribor24.si pridružili zelenemu okolju Mestnega parka.

Mladi novinarji v akciji

Art kamp je dnevni program Festivala Lent, ki se vsako leto odvija v zelenem okolju Mestnega parka. Njegov cilj je spodbujati ustvarjalnost in domišljijo, hkrati pa obiskovalcem ponuditi priložnost za učenje novih veščin, sklepanje novih poznanstev in uživanje v kreativnem okolju. Med skoraj 50 delavnicami boste našli Maribor24.si, ki bo tudi letos mladim novinarjem pokazal skrivnosti našega poklica, od zastavljanja resnih vprašanj do odkrivanja resnice.

V soboto, 22. junija, smo se z mladimi novinarji podali na prvi teren in rezultati so pokazali nepričakovano. S pomočjo Zveze prijateljev mladine Maribor, ki že vrsto let skrbi za ustvarjalno, srečno in varno otroštvo naših najmlajših, smo ponovno pripravili uspešne delavnice "Postani mladi novinar z Maribor24.si". Naša ekipa vidi pomembnost mlajših generacij in jim želi predstaviti novinarski poklic predvsem zato, ker želimo prispevati k njihovemu osebnemu in strokovnemu razvoju ter k bolj informirani in odgovorni družbi.

Več podrobnosti programa Art Kamp Festivala Lent 2024 si lahko preberete na spletnih straneh Narodnega doma Maribor ali na tej povezavi.

Novinarstvo uči mlade, kako raziskovati, preverjati dejstva in kritično ocenjevati informacije. Te veščine so ključne za razumevanje sveta in sprejemanje informiranih odločitev. Zahteva tudi dobro pisno in ustno komunikacijo. Mladi se tako naučijo, kako jasno in učinkovito izražati svoje misli ter kako se pogovarjati z različnimi ljudmi. Spoznavanje novinarskega poklica pomaga mladim razumeti, kako mediji delujejo, kakšno vlogo igrajo v družbi in kako vplivajo na javno mnenje. To jim omogoča boljšo orientacijo v sodobnem svetu, kjer so informacije dostopne na vsakem koraku.

Novinarji imajo pomembno vlogo pri osveščanju javnosti in spodbujanju družbenih sprememb. Mladi se lahko naučijo, kako lahko s svojim delom prispevajo k boljši družbi in postanejo odgovorni državljani. Hkrati novinarstvo ponuja številne priložnosti za raziskovanje, ustvarjanje in inovacije. Mladi lahko skozi to delo odkrijejo svoje interese in talente ter jih razvijajo na kreativen način. Spoznavanje novinarstva lahko spodbudi ljubezen do branja in pisanja, kar je pomembno za akademski in osebni razvoj. Navsezadnje so veščine, ki jih pridobijo pri učenju novinarstva, uporabne v številnih poklicih. Mladi tako dobijo širši vpogled v možnosti, ki jih imajo na voljo v svoji karierni poti.

Kaj so ugotovili mladi novinarji?

Mladi novinarji spletnega medija Maribor24.si so v soboto, 22. junija, v Art Kampu iskali resnico. Zanimali so se za vse, od najljubših živali, kaj so danes intervjuvanci zajtrkovali in do tega, za koga navijajo na Evropskem prvenstvu v nogometu. Naš prvi pogumni mlad novinar Lan Ramšak je s svojimi šestimi leti že intervjuval organizatorje Art Kampa. Prvega je nagovoril Vida Kmetiča iz Rajzefibra, ki nam je zaupal nekaj o sprehodu, ki ga organizirajo: "To bo sprehod po vseh prizoriščih festivala in na poti bomo spoznali ljudi, ki delajo ta festival." Medtem sta tukaj glavna vprašanja, ki sta naše mlade novinarje nabolj zanimala:

[[image_1_article_67399]]

Kako vam je všeč Festival Lent in kaj bi mu dodali?

"Lahko bi bilo več dejavnosti čez celo leto, ne samo na določenih dogodkih," pove obiskovalka Art Kampa.

"Meni je Festival Lent zelo všeč, ne bi ga spreminjala," pove šetletna Kim.

"Vse je vredu, mislim da je res veliko raznolikih delavnic in veliko izbire," razloži članica delavnice slamnatih lutk.

"To leto mi je posebej všeč na Art Kampu, ker je veliko delavnic za otroke in se veliko dogaja," pove mimoidoča obiskovalka Art Kampa.

"Na festivalu so mi najbolj všeč delavnice za otroke, dodal bi jih še več, mogoče z več pijače," se nasmehne gospod v senci na klopci.

"Posebej mi je všeč kuhanje palačink in taborniki, pa delavnice s kartonom," pove gospodična, ki na delavnici peče palačinke.

"Festival Lent je zelo lepo dogajanje predvsem, ker je organizirano tudi za otroke, da se družijo in se imajo fajn," pove organizatorka delavnice.

"Prijetno je in veselo, ne bi nič spremenila... Všeč so mi predvsem delavnice, kjer izdelujemo nakit," pojasni gospodična, ki se kotalka po promenadi.

"Mogoče bi si želel delavnico za delanje računalniških igric," se nasmehne gospodič na hoduljah.

"Maribor se razvija, postaja multinacionalen. Je mirno mesto, tak da super, da imamo dogodke, kot je Festival Lent, da se nekaj dogaja," pove mimoidoča obiskovalka Art Kampa.

"Domačini smo v Mariboru. Bi pa želeli več dogajanja. Tu pa tam so kaki dogodki, več bi jih blo treba," nam zaupajo domačini, počivajoči v senci parka.

"Včasih je bilo malo bol pestro, bogato. Bilo je še več delavnic. V to smer bi se dalo še kaj izboljšati. Dodala pa bi mogoče kakšne inštalacije, mogoče labirinti, kaj bol špornega še, " pove ena izmed organizatork ustvarjalnih delavnic.

Kaj bi spremenili v Mariboru, če bi za en dan lahko bili župan?

"Organizirala bi še več dogodkov, druženj," pove mimoidoča obiskovalka Art Kampa.

"Preveč je betona in asfalta, zato je prevroče. Želela bi si več dreves, grmičevja, trave..." pove še ena obiskovalka Art Kampa.

"Jaz ne bi šla v šolo, spala bi do treh in naročila hrane za milijon evrov, da bi lahko jedla do konca svojega življenja," pove naša nova mlada novinarka, preden se poda na teren.

"Mogoče bi priredila več dogodkov tekom leta, ne le za Lent festival," pove gospa na klopci.

"Veliko bi se pogovarjala z ljudmi in bi si zapisovala, kaj si ljudje želijo," nam pove obiskovalka Art Kampa.

"Mesto je lepo, bi pa si želela več dreves in boljše kolesarske poti, povezave," pravi par sprehajajoč se po promenadi.

"Ne bi spremenil nič, Maribor je super mesto. Mogoče bi želel, da bi bilo vse ceneje," pove voditelj Art Kamp delavnice.

"Zgradila bi toplice... In, da bi manj uničevali naravo," pove mlada gospodična sodelujoča na športni delavnici.

"Zagotovo bi vnesla več dogajanja v mesto. Povezala bi ga z Dravo, da bi lahko imeli še kakšne vodne aktivnosti," pojasni gospa, ki uživa ob hladni pijači.

"Če bi bila županja, bi uredila ulice, da ne bi bilo več toliko razkopanih ulic, in da bi tiste hiše, ki razpadajo, obnovili," pravi kotalkajoča se gospodična.

"Če bi bil župan, bi naredil potke v naši ulici," izrazi gospodič na hoduljah.

"Olajšala bi razpise za kulturo," pove ena izmed organizatork ustvarjalnih delavnic.

Če se tudi vaši otroci želijo preizkusiti v vlogi novinarja, bo to mogoče v soboto popoldan, 29. junija med 16. – 20. uro, do takrat pa si v galeriji spodaj lahko ogledate fotografije iz sobotne novinarske delavnice, ki so jih pripravili nadobudni mladi novinarji.