Marko Žerjal, komik in YouTuber iz Kopra, je trenutno eden izmed najbolj prepoznavnih obrazov na slovenski komični sceni. Čeprav se občasno pojavi tudi na televiziji, sam pravi, da to dandanes nikogar več ne zanima. Njegovi nastopi so pogosto spontani in temeljijo na temah, o katerih v tistem trenutku razmišlja, prav takšen pa je bil tudi njegov nastop na uvodnem večeru StandUpLent-a v sklopu letošnjega Festivala Lent.

Inspiracija in proces ustvarjanja

S komedijo [izključno] se ukvarja že od leta 2018, poleg tega pa še vedno aktivno deluje na YouTube-u in na televiziji ter se odziva na razna povabila za nastope. "Jaz zase rečem, da sem komik. Besedno zvezo “Stand up” pa raje izpustim, ker je to samo ena panoga smešnosti," pravi Marko. Skozi celotno kariero se je 38-letnik že dobro navadil na javno nastopanje, "Zame je to služba, v nekoliko bolj zabavni izvedbi," pravi. Med drugim pa nam zaupa, da je zanj najlepši del nastopanja smeh publike, oziroma validacija, ki jo ta smeh prinese. Še posebej rad ima trenutke, ko prvič preizkusi nov "štos" in se občinstvo iz srca nasmeji.

Kot pove, črpa navdih za svoje nastope iz lastnih izkušenj in misli. "To so stvari ki jih slišim, doživim ali o njih razmišljam. Preden jih delim z občinstvom pa jih v mislih seveda malo 'pregnetem'."

"V Mariboru je vedno čaga"

Za Maribor ima Marko v srcu prav posebno mesto. "V Mariboru je vedno 'čaga na pune'," pravi in doda, da je štajerska publika ena izmed najbolj hvaležnih publik v Sloveniji. "Če me publika tukaj ne sprejme, očitno nisem več smešen," se pošali. Nazadnje je v našem mestu nastopal aprila na Štuku, a se pogosto vrača na različne dogodke in prireditve. "Kdaj se bom vrnil sicer še ne vem, ker je poleti zatišje, ampak se definitivno bom, ob pravem času. Poletje je naša sezona za počitnice, ko se lahko počutimo kot šolarji in študenti. Decembra in januarja veliko delamo in se mučimo, od junija dalje pa imamo svoj mir," pove in se nasmeji.

Pove tudi, da je v četrtek nastopal v Ljubljani in si pri sebi mislil: “Jutri si v Mariboru Marko, zdrži še malo, jutri bo vse boljše."

[[image_1_article_67413]]

StandUpLent 2024

Kot že omenjeno, pa je Marko nastopil tudi na otvoritvenem večeru Festivala Lent, imenovanem "Hecanje kot pojem", ki je potekal 21. junija v Vetrinjskem dvoru. Na uvodni večer so se predstavili trije komiki, vsak s svojim edinstvenim slogom. Ob Marku sta tako nastopila še Vid Valič, znan komik in televizijski voditelj, ter Alen Mastnak, nov obraz na slovenski stand-up sceni. Dogodek je bil odlično obiskan, karte so razprodali, kar pomeni, da se je v Vetrinjcu zbralo približno 200 oboževalcev Stand up komedije.

Do 29.6. se bo v sklopu tega v Vetrinjcu zvrstilo še ogromno komikov. 23.6. lahko prisluhnete javnemu govoru z naslovom "Prijaznost pod krinko agresivnosti / Agresivnost pod krinko prijaznosti", 26.6. vam bodo Gašper Bergant, Admir Baltić, Dejan Ikovic Bushi in Admir Baltić v mesto pripeljali pravo dozo vaškega humorja, 27.6. bo na oder sotpil Strokovnjak oziroma Stručnjak Srdjan Olman, v petek 28.6. pridejo mladi po srcu - Sašo Stare, Tanja Kocman, Vinko Šimek in John Denhof, vrhunec in hkrati zaključek festivala pa predstavlja Comedy roštilj 29.6., na katerem se bodo komiki "nabadali na žar" in se medsebojno cvrli. Vstopnice za vse zgoraj omenjene dogodke najdete na tej povezavi.

Od fotografiranja v trgovini do zasledovalcev

Marko nam za konec zaupa, da je v svoji karieri doživel že marsikaj, od tega, da so mu ljudje sledili domov, do raznih čudnih ponudb. "To se je začelo dogajati po mojem 'YouTube vzponu', saj me je takrat spoznalo več ljudi," pojasni. Med zanimive prigode, ki si jih bo zagotovo zapomnil spada denimo dogodek v trgovini, ko je ženska za njim zakričala "O moj bog, Marko Žerjal!" Marko se je seveda obrnil, a ni vedel, kaj narediti. "V večini primerov, če me kdo prepozna, imam kakšno zabavno anekdoto, v tem primeru pa res nisem vedel kaj naj rečem ali storim. Ko je ženska to opazila pa ji je seveda postalo neprijetno in se je skrila. Vidno neprijetno je bilo tudi njeni prijateljici, ki jo je skoraj dobesedno odvlekla vstran. Jaz pa sem enostavno ostal sredi sadja, kjer so me vsi gledali," nam zaupa.

Pri tem doda, da je med covidom mislil, da ga zaradi maske ljudje ne bodo prepoznali, ampak se je izkazalo, da ga večina prepozna po glasu, ne toliko po videzu. "Opazil sem, da me največkrat vidijo, ko sem kje zunaj s kolegi. Ko sem malo premislil sem ugotovil, da je to verjetno zato, ker sem glasen in me mimoidoči seveda slišijo in posledično tudi vidijo."

"Je pa vse to na nek način tudi zabavno in hecno, ker še vedno ne morem verjeti, da se to sploh dogaja."