Največji multikulturni in večžanrski poletni festival v tem delu Evrope je gotovo Festival Lent, ki je izjemna izkušnja kulture in druženja, gostoljubja in kulinarike, vrhunskih umetnikov in zabave. V devetih dneh in nočeh festivala se celotno mesto spremeni v oder in vas vabi, da se zlijete z vzdušjem.

Že več kot četrt stoletja

Zgodovina Festivala Lent je zgodba o večerih, ki dišijo po poletju in vabijo k druženju, pod zvezdnato nebo, med pisane luči, zvoke in ritme. K reki Dravi, ki odseva fantastične podobe sanj, k stojnicam z lokalnimi dobrotami, na trge, kjer srečate svoje znance, in na ulice, polne obiskovalcev z vsega sveta. Že več kot četrt stoletja se Maribor ob začetku poletja preobrazi v ogromno prizorišče in živahno stičišče umetniških izrazov, kultur in jezikov. Vsako leto pozdravi obiskovalce z vseh koncev sveta, in skoraj vsak četrti Slovenec ga je vsaj enkrat obiskal.

Celoten program Festivala Lent 2024 si lahko ogledate na spletni strani Narodnega doma Maribor ali na tej povezavi.

Mariborski Festival Lent ponuja obilico predstav in dogodkov, od katerih so nekateri postali ikonični čar festivala. Tukaj so najbolj priljubljene in edinstvene atrakcije:

36. FOLKART

Prepoznan kot eden najbolj prestižnih folklornih dogodkov na svetu, je Folkart del Festivala Lent in nosi oznako CIOFF® UNESCO. Oglejte si folklorne skupine iz celega sveta, ki prinašajo svojo tradicionalno glasbo, ples in kulturo v Slovenijo na 36. mednarodni folklorni festival:

25. OTROŠKI FOLKART: 

 • NEDELJA, 23. 6. ob 17:00 - Slovenija; Otroška folklorna skupina KUD Študent Maribor in Mladinska folklorna skupina KUD Študent Maribor
 • PONEDELJEK, 24. 6. ob 17:00 - Češka in Srbija; Pernĺček children’s folk dance ensemble Pardubice, Czech Republic, Omladinska folklorna skupina Srpsko kulturno društvo Maribor
 • TOREK, 25. 6. ob 17:00 - Bolgarija in Hrvaška; Spoznavanje žive kulturne dediščine skozi nastope otroških folklornih skupin. Nastopali bodo

VELIKA POVORKA:

 • TOREK, 25. 6. ob 19:45 - Lent promenada (Sodni stolp-Vodni stolp)-Glavni trg-Trga Leona Štuklja
 • TOREK, 25. 6. ob 21:00 - Otvoritev na Trgu Leona Štuklja
 • SOBOTA, 29. 6. ob 21:00 - Zaključek na Trgu Leona Štuklja

[[image_1_article_67341]]

FOLKART V MESTU:

 • SREDA, 26. 6 - Črna gora, Indija, Panama ob 11:00 na Glavnem trgu, ob 18:00 na Promenadi Lent in ob 19:00 zopet na Glavnem trgu
 • ČETRTEK, 27. 6. - Južna Koreja, Portugalska, Nova Zelandija ob 11:00 na Glavnem trgu, ob 18:00 na Promenadi Lent in ob 19:00 zopet na Glavnem trgu

FOLKART GOSTUJE:

 • SREDA, 26. 6 - Južna Koreja ob 19:30 v Miklavžu na Dravskem polju in Nova Zelandija, Portugalska ob 20:30 v Murski Soboti
 • ČETRTEK, 27. 6. - Indija in Panama ob 20:30 v Murski Soboti
 • PETEK, 28. 6. - Južna Koreja ob 20:00 v Velenju, Portugalska ob 20:00 v Lenartu v Slovenskih goricah, Črna gora in Panama ob 20:00 v Zgornji Velki ter Nova Zelandija ob 21:00 v Slovenj Gradcu

FOLKART V PARKU:

 • ČETRTEK, 27. 6. - Črna gora ob 18:00 v Mestnem parku
 • PETEK, 28. 6. - Indija ob 18:00 v Mestnem parku

JAZZLENT

Ljubitelji jazza ne smejo zamuditi JazzLenta, priznanega mednarodnega jazz festivala, ki predstavlja lokalne in mednarodne jazz umetnike. JazzLent je priljubljen med občinstvom Festivala Lent, tako boste lahko doživeli izjemne trenutke v torek 25. 6. s triom Alfreda Rodrigueza, v sredo 26. 6 z Ilhan Ersahin’s Istanbul Sessions, v četrtek 27. 6. s pevko Fatoumato Diawara, v petek 28. 6. z jezz kvartetom Festen: Replicant in v soboto 29. 6. v posebnem avdio-vizualnem doživetju z Sonido Gallo Negro. Vse dni se bodo dogodki odvijali ob 22:00 v Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor.

ANA DESETNICA NA LENTU

Ta festival znotraj festivala oživi mariborske ulice z raznolikimi predstavami uličnega gledališča, od lutkovnih predstav do akrobatike, ki jih uživajo tako domačini kot obiskovalci. Z Bajkarko boste lahko poslušali 5 kratkih zgodb na kamišibaju in to od četrtka 27. do sobote 29. 6. vsak dan ob 18:30 pod Starim mostom. V četrtek bo potekala tudi ulična predstava Po Klobuku ob 19:15 ter ulično gledališče z naslovom Prav ob 21:30 na Trgu pri Stari trti. Na isti lokaciji vas bodo v petek 28. očarali sodobni ulični cirkus z imenom 40-60 ob 19.15 in geriatrični akrobatski cirkus ob 21:30. V soboto 29. pa vas pred Staro trto čakata akrobatska predstava Vzpon (Ali ptice sanjajo o letenju?) ob 19:15 in ulično gledališče Podganji lovec ob 21:30.

ART KAMP

Art Kamp je edinstven festival ustvarjalnosti znotraj Festivala Lent. Odkrijte delavnice, razstave in predstave, ki slavijo raznolikost in bogastvo ustvarjalnega izražanja. Med 21. in 30. junijem se bodo delavnice zopet odvijale v Mestnem parku na teme Dediščina okoli nas, stare obrti, umetnost zori, bralna plaža, igra raja, svet je pisan planet, IZZIV-IZUM – naravoslovje in tehnika, naravoljubje, knedlova kuhna, utrip srčne skupnosti, Razvajalnice in gibki ter Prožni, vsega zmožni – športna zabava. Art kamp bo potekal vsak dan festivala ob 9:00 in ob 16:00.

[[image_2_article_67341]]

Medtem se lahko v okviru Art Kampa veselite koncerta, modne revije in izmenjevalnice oblačil v torek 25. junija ob 10:30 kjer bodo nastopali Ekologi brez meja, KUD Coda, Zveza prijateljev mladine Maribor in Ninarozina.

STANDUPLENT

Če imate radi komedijo, ne zamudite StandUpLenta. Ta posvečen dogodek stand-up komediji gosti tako lokalne kot mednarodne komike in obljublja večere polne smeha. Na uvodni večer v petek 21. junija prihajajo pod žaromete trije komiki z nabrušenim nastopom, vsak poznan v svojem krogu občinstva. To so Vid Valič, ki že sedemnajst let ustvarja na slovenski medijski in stand up sceni, Marko Žerjal, stand up komik iz Kopra in Alen Mastnak, novi obraz na slovenski stand up sceni. Hecanje kot pojem se bo začelo ob 21:00 v Vetrinjskem dvoru.

Štiri posebne in smešne standup komike bomo lahko poslušali v soboto 22. junija ob 21:00, to bodo Klemen Bučan, ki ima za seboj že več kot 10 let nastopanja in več kot 500 stand up nastopov po vsej Sloveniji, ljubitelj črnega humorja Alen Borišek, velik ljubitelj žlahtnih kovin in prvi ter hkrati tudi edini romski komik v Sloveniji Andrej Bakreni in Dalibor Grbić – Dapach, hrvaški povratnik Festivala Lent. V nedeljo 23. junija pa boste lahko prisluhnili Dr. Aleksander Zadel, univ. dipl. psiholog, doktorju znanosti in specialistu klinične psihologije, ki na StandUpLentu nastopa že od 2013 v kategoriji javni govor. V govoru Prijaznost pod krinko agresivnosti / Agresivnost pod krinko prijaznosti vam bo dal razmišljati o agresivnosti na način o katerem še nikoli niste razmišljali. 

V sredo 26. ob 21:00 zopet v Vetrinjskem dvoru pa lahko nestrpno pričakujete Nasmeh z vasi (v mesto), kjer vas bodo pozdravili vaški pobje: Gašper Bergant, ki se razneži ob pogledu na gozdnega jereba in cvet planike, a naj vas njegova romantična plat ne zavede, saj je na odru neusmiljen in ne izbira svojih »žrtev«, Admir Baltić, vrhunski stand up komik, ki od leta 2019 stalno sodeluje pri satirični oddaji na RTV SLO Kaj dogaja, Dejan Ikovic Bushi, Savinjčan, ki živi 10 km naprej od konca sveta. ter študent, ki prihaja iz srca Baške Grape Matic Kokošar.

[[image_3_article_67341]]

Strokovnjak je četrta stand up predstava Srdjana Olmana, ki bo v četrtek 27. 6. ob 21:00 na sarkastičen način govorila o različnih zgodovinskih polomijah, razlikah v mentaliteti in nestrokovnosti velikega števila ljudi, ki so se znašli na pomembnih položajih. Zagotovo pa si boste zapomnili naslednji večer, v katerem bodo na odru stari od starih mačkov do povratnice in za priokus anglosaksonskega – Američan ki je vmes postal “Tezenčanar”. Torej Sašo Stare, improvizator, komik in načeloma dober človek … Tanja Kocman, neuradna miss domače Ješence in ljubiteljica špohtlov v svojih stand up nastopih, vedno aktualen, originalen, drzen in brez cenzure Vinko Šimek ter John Denhof, sedanji predsednik uprave Nove KBM in edini bankir s smislom za humor ter dovolj velikimi jajci, da se preizkuša kot stand up komedijant.

Za Grande Finale pa bo poskrbel edinstven verbalno gladiatorski dogodek, na katerem se komiki nabadajo na žar, se med seboj žgejo, pražijo in cvrejo. Z brezmilostnimi izrazi bodo izpraskati bolečo resnico, v kateri najbolj nastrada najstarejši med njimi. V soboto 29. junija boste lahko del Comedy roštilja, kjer bodo nastopali Pedja Bajović, Srdjan OlmanOmer Hodžić, Perica Jerković, Tin Vodopivec, David Gorinšek in Rene Volker.

Kaj pa prevoz in parking?

Nakupovalno središče Europark ponuja brezskrbno parkirno rešitev med Festivalom Lent. Uživajte v brezplačnem parkiranju vsak dan festivala do 2. ure zjutraj. Sprehod čez Titov most pa ponuja osupljiv razgled na reko Dravo in živahno vzdušje, ki vas čaka na Lentu. 

Hkrati pa bodo obiskovalci Festivala Lent 2024 lahko avtomobile pustili doma, saj bodo za prihod lahko izbrali javni prevoz. Z izbiro vlaka, avtobusa ali kolesa boste namreč prispevali k ustvarjanju trajnostnega Festivala Lent. Tako se boste lahko kar s festivalsko vstopnico z rednimi avtobusnimi linijami po Mariboru prevažali brezplačno.