Mariborski Festival Lent vsako leto ponuja obilico predstav in dogodkov, od katerih so nekateri postali ikonični čar festivala. Vse od Folkarta in JazzLenta ter Art Kampa in StandupLenta, so najbolj zaznamovali letošnji festival prav nastop Magnifica in Plavega orkestra ter standup in roast najboljših komikov. Letošnji Festival Lent je v devetih dneh privabil večje število obiskovalcev, kot je Maribor pričakoval. Kljub temu je naša anketa pokazala deljena mnenja obiskovalcev. 

Festival Lent 2024 je dosegel in presegel pričakovanja

Festival Lent 2024 je za nami, prizorišča so že v glavnini pospravljena, vtisi pa že med spomini. "Z letošnjim festivalom smo organizatorji zelo zadovoljni. Dosegli smo zastavljene cilje in jih v nekaterih delih celo presegli, kar nas izredno veseli. Ponovno smo imeli srečo z vremenom, ki je bilo na naši strani in nam je omogočilo, da smo izvedli vse načrtovane prireditve," so za naš medij Maribor24 sporočili iz Narodnega doma Maribor.

Glede na preseganje določenih ciljev, lahko pričakujemo, da je bil letošnji Festival Lent nadpovprečno obiskan. Točnih podatkov o obiskovalcih še nimajo, saj še zbirajo številke obiskovalcev po posameznih odrih in prizoriščih. Iz Narodnega doma Maribor sporočajo, da so pričakovanja dosegli in presegli: "Zelo smo veseli, kako dobro je bil sprejet novi oder, Oder pri Stari trti, ki je bil programsko zelo močen in odlično sprejet med obiskovalci."

"Včasih se moramo opomniti, da smo še vedno največji festival, čeprav nimamo na voljo toliko denarja, kot drugi festivali. A kar nas bogati je to, da dajemo mestu, prebivalcem ter obiskovalcem. Še vedno imamo zelo mali procent plačljivih dogodkov saj se zavedamo svojega poslanstva, ki je, da čim širšemu krogu ljudi omogočimo stik s kulturo in umetnostjo. Da si lahko ogledajo predstavo, obiščejo kvalitetne (nekomercialne) koncerte najrazličnejših žanrov, negujejo slovensko kulturno dediščino in spoznavajo druge kulture, ustvarjajo v delavnicah …" so našteli.

Naša anketa je pokazala nekakšno razočaranje pri obiskovalcih

Organizatorji Festivala Lent so izrazili svoje poslanstvo: "Tako mi vzgajamo, izobražujemo in gradimo boljše mesto in boljšo družbo, družbo brez predsodkov, strahu pred drugačnostjo in drugačnimi."

Medtem je naša anketa pokazala nekakšno razočaranje pri obiskovalcih. Vprašali smo, ali se je letošnji Festival Lent dovolj približal nekdanjim izvedbam in dosegel pričakovanja. In več kot polovica sodelujočih je odgovorila, da "niti približno".

[[image_1_article_67756]]

Trideset odstotkov celote pa je trdilo, da bi lahko bil boljši. Najmanj sodelujočih pa se je strinjalo, da se je letošnji Festival Lent približal nekdanjim izvedbam in dosegel pričakovanja. Obiskanost, kljub deljenim mnenjem, ni bila zanemarljiva. Z vidika prodanih vstopnic je bil najštevilčnejše obiskan koncert Plavega orkestra. Izpostavijo, da "smo pa sicer zelo zadovoljni z obiskom vseh prizorišč, ki so bila ves čas festivala polna obiskovalcev."

Hkrati pa v Narodnem domu Maribor pojasnjujejo, da je vedno prostor za izboljšave in napredek. Pravijo, da bodo zagotovo v letu 2025 kaj naredili drugače. "A najprej se je potrebno usesti z ekipo, narediti evalvacijo ter šele nato lahko začnemo delati načrte za prihodnje leto," še razložijo. Tudi sodelovanje s sponzorji je bilo, kot vsako leto, tudi letos odlično. "Res smo jim hvaležni za njihovo podporo. Seveda pa vsako leto pričakujemo ter upamo tudi na nove sponzorje, ki bodo v Festivalu Lent odkrili potencial za podporo," dodajajo organizatorji iz Narodnega doma Maribor.