Pred petkovim začetkom Festivala Lent svečani podpis pogodb s sponzorji festivala. »Nič ne bi bilo brez vas!« se je pokroviteljem poklonil Vladimir Rukavina – Gogo.

Čez tisoč let, ko naju več ne boooo.

V galeriji obnovljenega Sodnega stolpa je zadehtel Orion, legendarna slovenske popevka v izvedbi Valentine Čuden in Saše Olenjuka. »Morda bo tudi čez tisoč let podpis svečanih pogodb, ne dvomim pa, da bo Festival Lent tudi takrat,« se je ob svečanem podpisu pogodb z generalnimi pokrovitelji festivala v prihodnost zazrl Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma.

V petek se uradno začenja 29. Festival Lent. Še vedno največja prireditev v Sloveniji: 270 prireditev na 36 prizoriščih s šestnajstimi kulturnimi zvrstmi, kakor je izpostavil direktor festivala. »Nič ne bi bilo brez vas, dragi sponzorji in donatorji,« se je Rukavina poklonil pokroviteljem festivala. »Ne gre zgolj za zabavo in zveneča imena, temveč za družbeno odgovornost v najžlahtnejšem pomenu besede

Lent pred Lentom že v četrtek

Festival Lent bo letos trajal (naj)dlje: od zdaj že tradicionalnega junijskega termina z devetimi festivalski dnevi, ki se začnejo v petek, pa vse do sklepnih avgustovskih vikendov (20./21. avgust in 27./28. avgust) in z zaključkom, ki bo 3. septembra na Glavnem trgu z Operno nočjo.

Uvod v festival imenovan Lent pred Lentom bo sicer že v četrtek, ko bo ob 21. uri simbolična otvoritev na Rotovškem trgu z nastopom ŽPZ Kombinat in MoPZ Slava Klavora. Sicer pa bo v četrtek med drugim tudi 2. Štajerska čaga v Vetrinjskem dvoru.

Največje prizorišče do 650 obiskovalcev

Kar nekaj prireditev je že razprodanih, na Maribor24 pa smo že med vikendom preverili, za katere vstopnice se splača pohiteti. »Prihaja do sprostitev ukrepov, ampak naše največje prizorišče na Rotovškem trgu, kjer je Večerov oder, premore ob omejitvah do 650 obiskovalcev.«

Sicer pa je Rukavina naprosil tiste, ki so ostali brez želenih vstopnic, da se preusmerijo na druge prireditve: »Vsakdo bo gotovo našel nekaj zase.« Mimogrede, če bo 27. avgusta na Rotovškem trgu nastopil Luka Šulić, večer kasneje pa Dubioza kolektiv, pa za tisti prvi od dveh avgustovskih vikendov Rukavina še ni razkril nastopajočih.

Temperature, nižje kot na Zlati lisici

Rukavina se je sicer pošalil še na račun lentovske stalnice – vremena. V teh dneh je resda v Mariboru skoraj rekordno vroče, ampak Lent je imel tudi povsem drugačne večere: »Smo imeli že nižje temperature kot Zlata lisica!«

V Sodnem stolpu so pogodbe podpisali predstavniki NKBM, Javni holding Maribor, Dravske elektrarn Maribor, Aquasystems, Expobiro, Zavarovalnica Triglav, Ptujska klet, Vzajemna, Europlakat, Študentske organizacije Univerze v Mariboru, Radia City in Večer. Glavni generalni pokrovitelj je Zavarovalnica Sava, med medijskimi pokrovitelji pa je tudi Maribor24.si.