Dogajanju se letos prvič pridružujejo parterji iz Avstrije, medtem ko je sodelovanje s partnerji s Hrvaške že utečeno.

Drava festival, ki povezuje različne ponudnike in organizatorje prireditev vzdolž reke Drave, letos bolj kot številu dogodkov daje poudarek kakovosti dogodkov, ki gredo tudi v smer petzvezdičnih doživetij. Dogajanju se letos prvič pridružujejo parterji iz Avstrije, medtem ko je sodelovanje s partnerji s Hrvaške že utečeno.

S predstavitvijo splavarske oz. flosarske tradicije in prikazom izdelovanja novega flosa so danes v splavarskem pristanu na Gortini v Občini Muta odprli letošnji 4. Drava festival, ki poteka pod organizacijskim okriljem Skupine za Dravo. Festival je nadgradnja razvijajoče se ponudbe Dravske kolesarske poti, ki poteka na območju 18 občin ob 133-kilometrski strugi reke Drave v Sloveniji.

Festivalski dogodki, ki želijo Dravo in njene danosti približati lokalnim prebivalcem in turistom, se bodo odvili med 18. majem in 14. julijem. Festival se začenja v Dravogradu z vodenim kolesarskim izletom Drava bike, hkrati bodo na območju Maribora ves prihodnji konec tedna, 18. in 19. maja, potekali trije tekaški dogodki, in sicer 3. nočni tek, Urbani gladiator in Mali otroški urbani gladiatorček.

V splavarskem pristanu na Gortini gradili nov flos “hlodovc”

S Koroške so osrednji partner festivala Koroški splavarji, ki bodo od četrtka, 23. maja, in vse do sredine junija v splavarskem pristanu na Gortini gradili nov flos “hlodovc”, ki bo namenjen manjšim skupinam in posebnim doživetjem. Promocijske vožnje bodo v okviru festivala potekale med 20. in 23. junijem, še prej, 8. junija, pa bo v okviru Drava festivala potekal kulinarični spust po reki Dravi ob spremstvu koroškega kantavtorja Milana Kamnika.

Tudi v Rušah in na Ptuju

Festivalski dogodki se bodo odvijali tudi v Rušah in na Ptuju. Tam bo 26. maja 4. dobrodelni sprehod s psi ob Dravi, 8. junija bo 10. večerni tek čez Ptujski grad, 15. junija pa se obeta tradicionalni spust po Dravi.

Skupno festival prinaša 18 dogodkov na različnih lokacijah, največji dogodek pa bo večdnevno kolesarjenje od avstrijskega Pliberka do hrvaškega Legrada, ki bo potekalo od 2. do 7. julija. Festival bo zaključil Dravski skok, ki bo 14. julija potekal na več lokacijah ob reki Dravi.

Kot je na današnji novinarski konferenci na Gortini povedal koordinator Skupine za Dravo, Uroš Rozman iz Regionalne razvojne agencije za Koroško, so se člani Skupine za Dravo letos odločili, da prednost pred številom dogodkov dajo kakovosti. Dogodki so časovno enakomerno razporejeni, prireditve pa so v celoti vezane na dogajanje ob ali na reki Dravi. Rozman si želi, da bi festival še pridobil na pomenu na mednarodni ravni.

Še večje promocije Drava festivala si želi tudi direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch, ki ob tem poudarja potrebo po nadgradnji projekta.

“Naš ključni cilj je v skladu s turistično strategijo Slovenije in pozivi Slovenske turistične organizacije oblikovanje petzvezdičnih doživetij,” je dejala Urbančič Windischeva.

Da je za uspeh v turističnem preboju nekega območja pomembno predvsem sodelovanje, pa je vnovič izpostavil prvi mož Koroških splavarjev Anton Gostenčnik. Lani so Koroški splavarji, ki bodo prihodnje leto obeležili 20-letnico delovanja, na doživetje po reki Dravi popeljali okoli 7000 turistov.