Zgodba o medsosedskem prijateljstvu, slogi in inovativnih idejah.

V času, ko marsikje veljajo napeti medsosedski odnosi, še posebej, ko govorimo o stavbah z dvema stanovanjema ali več, pa zgodbe, ki pričajo o prijateljstvu med sosedi in sosedski slogi venomer presenečajo. Tako velja tudi za sosede v bloku na Smetanovi ulici.

Tisti, ki živimo v večstanovanjskih stavbah (po možnosti še v centru mesta) vemo, kako težko je najti prosto parkirno mesto. Ja, prav parkirišča in štetje, kateri sosed ima dva avtomobila in zasede dve mesti, največkrat vodi v grde poglede, hojo eden mimo drugega na hodniku in na zelo glasne in burne sestanke hišnega sveta. Zveni znano?

“Česa takega v 40-ih letih kariere ni doživel”

Pa ni nujno, da je vedno tako. Zgodbo o “gril placu” je z menoj delila sodelavka v uredništvu in nisem si mogla kaj, da ne bi zadevi šla do dna. Gre pa nekako takole. Vabilo na enega izmed praznovanj rojstnih dni v poletnih mesecih, ko mi, stanujoči v urbani džungli, radi pobegnemo kam v naravo, je povabljence vodilo namreč nikamor drugam, kot pa pred blok na beton. Ko mi sodelavka takole pripoveduje, kako začudeno je pogledala, ker je bil prostor praznovanja namreč kar pred blokom, pod okni in balkoni vseh sosedov, ki so običajno razdražljivi že zaradi vročine, kaj šele zaradi hrupa. Ob prihodu je sledilo popolno presenečenje.

Poiskali smo znak za žar, da odslej vsi vemo, da tukaj ne parkiramo, ampak grilamo. Prostor je v prvi meri namenjen druženju med nami, sicer pa tudi kakšnim praznovanjem, piknikom in podobno.

Na robu urejenega dvorišča je bil v kotu urejen “gril plac”, kot so suvereno razložili sosedje. “Ko so prišli iz Nigrada zarisovati parkirišča, smo na spletu izbrskali znak za gril in delavca prosili, naj namesto enega parkirišča nariše znak za gril, da bomo vedeli, da tukaj ne parkiramo, ampak grilamo. Delavec, ki nam je nato znak izrisal, je v smehu dejal, da je doživel že marsikaj, a česa podobnega v svoji 40 let trajajoči karieri še ne,” mi, ponosni na svojo pogruntavščino, povedo sosedje.

Zanimanje je precejšnje, a nesoglasij ni. “Med seboj se dogovorimo, kdo bo kdaj priredil piknik na tem mestu, zato z organizacijo in dogovori nimamo težav,” pove eden izmed sosedov.

In kakšna pravila vladajo na “gril placu”? Avtomobil na tem mestu, čeprav gre za parkirišče, ni dobrodošel, saj je ta prostor namenjen druženju med sosedi, sicer pa je namenjen tudi praznovanjem in piknikom, ki jih stanovalci priredijo s svojimi gosti. Seveda gostitelji poskrbijo za vso ostalo opremo, ki sodi zraven, a prostor je pri prirejanju piknika vedno najpomembnejši. Za stanovalce bloka na Smetanovi pa je ta vedno zagotovljen.