Jagode so slastno in vsestransko sadje, ki ga lahko uživamo sveže, v sladicah, marmeladah ali pa kot izjemen dodatek slanim jedem.
Tokrat vam predstavljamo 5 izvirnih receptov z jagodami, ki bodo prepričali tudi tiste najbolj zahtevne, hkrati pa vam lahko služijo kot inspiracija za kulinarično ustvarjanje na katerem od piknikov, ki vas v majskih dneh gotovo čaka.
Jagodni gazpacho s feta sirom in pistacijami
Osvežujoča juha je kot nalašč za vroče poletne dni, ki nas čakajo, prepričani pa smo, da bomo katerega doživeli tudi v pomladnem maju. Jagode poskrbijo za sladko-kislo noto, feta sir za slanost, pistacije pa za hrustljavo teksturo. Priprava je preprosta, rezultat pa navdušujoč.
Recept:
- 500 g jagod
- 2 papriki
- 1 kumajica
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlica olivnega olja
- 1 žlica limoninega soka
- Sol in poper po okusu
- 100 g feta sira
- 50 g pistacij
Jagode, papriko, kumarico in čebulo narežemo na kocke. Česen sesekljamo. V loncu segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo in česen, da posteklenita. Dodamo papriko in pražimo še nekaj minut.
Nato vmešamo jagode in kumarico ter kuhamo na zmernem ognju, da se jagode zmehčajo. Vmešamo limonov sok, sol in poper po okusu. Juho zmečkamo s paličnim mešalnikom do gladkega. Postrežemo s feta sirom, narezanim na kocke, in posipamo s pistacijami.
Jagodni ceviche z lososom
Sveža in lahka jed je polna okusa in je kot nalašč za predjed ali lažjo večerjo. Losos se marinira v soku jagod in limete, kar mu daje izjemen okus.
Recept:
- 250 g lososa (file)
- 200 g jagod
- 1/2 limete
- 1/4 čebule
- 1 strok česna
- 1 žlica svežega cilantra
- sol in poper po okusu
- Tortilja čips za serviranje
Lososa narežemo na kocke in ga mariniramo v soku limete, soli in popru vsaj 30 minut. Jagode, čebulo in česen narežemo na drobno. Vse sestavine za ceviche zmešamo v posodi in postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro. Pred serviranjem ceviche potresemo s svežim petršiljem in postrežemo s tortilja čipsom.
Jagodna pita z mandljevo skorjo
Preprosta pomladna sladica je prava poslastica za vse ljubitelje jagod. Slastna jagodna nadeva je obdana z hrustljavo mandljevo skorjo, ki poskrbi za popolno ravnovesje okusov.
Recept:
Za testo:
- 125 g hladnega masla
- 250 g moke
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- ščepec soli
Za nadev:
- 500 g jagod
- 100 g sladkorja
- 2 žlici limoninega soka
- 1 žlica koruznega škroba
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
Za mandljevo skorjo:
- 100 g mandljev
- 50 g sladkorja
- 1 beljak
Priprava:
Testo
Maslo narežemo na kocke in ga skupaj z moko ter ščepcem soli z rokami pregnetemo v grobo drobtinasto testo. Dodamo sladkor v prahu in jajce ter testo gnetemo, dokler ne postane gladko in voljno. Zavijemo ga v folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut.
Nadev
Jagode narežemo na rezine. V posodi zmešamo sladkor, limonov sok, koruzni škrob in vanilijev ekstrakt. Dodamo jagode in nežno premešamo, da se prepojijo s prelivom.
Mandljeva skorja
Mandlje grobo meljemo. Beljak stepemo do mehkih vrhov, nato pa postopoma dodajamo sladkor in mešamo, da nastane trda pena. Mandlje nežno umešamo v beljakov sneg.
Segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na pomokani površini. Testo previdno prenesemo v model za pito. Dno testa preluknjamo z vilico. Pečemo ga 10 minut.
Predhodno pripravljen nadev iz jagod prelijemo po predpečenem testu. Po vrhu nežno razporedimo mandljevo skorjo. Pito pečemo še 25-30 minut, da skorja porjavi.
Jagodno pito z mandljevo skorjo vzamemo iz pečice in jo pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato jo narežemo na rezine in postrežemo.
Jagodni sorbet s cimetom in limoninim sokom
Tale recept obljublja, da boste ob njem kar vzdihovali od eksplozije okusov … Za piko na i gre za precej preprosto sladico!
Sestavine:
- 500 g jagod
- 100 g sladkorja
- 1 žlica limoninega soka
- 1/2 žličke cimeta v prahu
- ščepec soli
Priprava:
- Jagode operemo in odstranimo peclje. V blenderju jih zmešamo s sladkorjem, limoninim sokom, cimetom in soljo. Mešamo, dokler ne dobimo gladke mase.
- Maso za sorbet prelijemo v posodo za zamrzovanje in jo postavimo v zamrzovalnik za vsaj 4 ure, oziroma dokler ne zamrzne.
- Med zamrzovanjem sorbet vsake pol ure premešamo z vilicami, da preprečimo nastanek ledenih kristalov.
- Ko je sorbet zamrznjen, ga z žlico naložimo v posodice za sladoled ali kozarce. Pred postrežbo pustimo sorbet nekaj minut, da se rahlo zmehča.
Jagodni smoothie bowl z granolo in chia pudingom
Zdrava in hranljiva jed je odlična izbira za zajtrk ali malico. Chia puding poskrbi za kremno osnovo, granola za hrustljavost, jagode pa za svežino in vitamine.
Za chia puding:
- 100 ml chia semen
- 200 ml mleka (rastlinsko ali kravje)
- 1 žlica medu
Za smoothie:
- 200 g jagod
- 1 banana
- 100 ml jogurta (grški ali navadni)
- 1 žlica medu
Za po vrhu:
- 50 g granole
- sveže jagode
- lističi mete
Priprava:
- Chia puding: V kozarcu zmešamo chia semena z mlekom in medom. Dobro premešamo in pustimo v hladilniku vsaj čez noč, da chia semena nabreknejo in se puding zgosti.
- Smoothie: Jagode, banano, jogurt in med zmiksamo do gladkega smoothieja.
- Serviranje: V skledo najprej naložimo chia puding. Prekrijemo ga s smoothiejem. Po vrhu potresemo granolo in vse skupaj okrasimo s svežimi jagodami in lističi mete.
Pa dober tek!