Po parlamentarnem predlogu in pritisku javnosti bi lahko Bosna in Hercegovina že v letošnjem letu začela z gradnjo največje sončne elektrarne v državi z močjo 90 MW. Solarna farma, ki bo postavljena v bližini Bosanskega Petrovca, bo četrta večja, sicer pa največja tovrstna konstrukcija v BiH, ki v zadnjih letih z več investicijami sledi zgledu zahodnoevropskih držav ter se pomika v zeleno smer.

V preteklem letu sta bili tako podeljeni dve koncesiji za elektrarni z močjo 60 in 73 MW, v lanskem decembru pa je tudi podjetje EPBiH (Elektroprivreda Bosne i Hercegovine) naznanilo gradnjo sončne elektrarne z močjo 30 MW.

Ob sončni elektrarni še solarni park

Najnovejše novice iz Bosne in Hercegovine poročajo, da se v letošnjem letu po soglasju Ministrstva za ekonomijo ter občinskega sveta Bosanskega Petrovca obeta gradnja še ene, kar 50 milijonov evrov vredne solarne elektrarne, ki bo tako največja v državi. Električno energijo, ki jo bo nova elektrarna proizvedla, bo ob porabi zaradi velikih količin mogoče celo izvažati, so prepričani vodilni.

Kot pove tamkajšnji župan, se morda obeta postavitev velikega solarnega parka na Bjelajskem Vagancu, na kar 150 hektarjih, kapaciteta parka pa bo približno 90 MW.

Bosno in Hercegovino pa ob gradnji omenjene sončne elektrarne morda čaka še en zeleni projekt, ki ga bo prav tako deležna občina Bosanskega Petrovca. Kot pove tamkajšnji župan, se morda obeta postavitev velikega solarnega parka na Bjelajskem Vagancu, na kar 150 hektarjih, kapaciteta parka pa bo približno 90 MW.

Vir: Balkan Green Energy News