V avstrijski prestolnici bo del prometa kmalu postal avtobus, ki ga bo poganjal vodik. Pozabite na elektriko, gorivo prihodnosti je vodik!

Čeprav se v Sloveniji o potencialu vodika kot goriva ne govori kaj veliko, pa ta v tujini velja za eno glavnih strategij prometa prihodnosti, vpisan pa je tudi v strategijo klimatske nevtralnosti Evropske unije. Pomena vodika se zavedajo tudi v naši severni sosedi. Na Dunaju so tako pred kratkim v 21. okrožju postavili temelj polnilne postajo, na kateri bo mogoče svoje vozilo napolniti z vodikom, prva vozila na vodik, ki bodo zaokrožila po tamkajšnjih ulicah, pa bodo seveda vozila javnega prometa – avtobusi. Prvi naj bi se na ceste podal že to leto.

Voda, vodik, gorivo

Novost je v poletnem času predstavilo dunajsko podjetje javnega prevoza Wiener Linien, ki si že nekaj časa prizadeva ves javni promet napraviti karseda okolju prijazen in trajnostno naravnan. »Ko bo polnilna postaja z vodikom kmalu začela obratovati in bo na poti prvi vodikov poskusni avtobus, bo tu v Leopoldau postavljen še en pomemben mejnik za prihodnost podnebja v dunajski metropoli,« je ob slovesni predstavitvi novosti dejal mestni svetnik Hanke.

Polnilna postaja vodikovega goriva, foto: Wiener Linien

Na Dunaju bodo poskrbeli tudi za proizvodnjo vodikovega goriva, ki ga bodo z izgradnjo posebne naprave z močjo 2,5 MW pridobivali v procesu elektrolize vode. Ob predstavitvi ideje polnilne postaje za vodik ter napovedi prvih testnih voženj so v Wiener Linien povedali še, da lahko na Dunaju do leta 2024 pričakujemo kar deset vodikovih avtobusov.

Vir: Ekovjesnik, Wiener Linien