Italijanska mesta, ki jih še vedno pretresa pandemija, so v trenutni situaciji našla priložnost za premislek in nove načrte. Tako se za korenite spremembe odloča tudi Milano, ki si želi ulice očistiti avtomobilov ter zagotoviti več sprehajalnih in kolesarskih poti.

Tudi Milano se opogumlja ter ceste predaja kolesarjem in pešcem.

Najbolj aktivna, hkrati pa tudi najbolj onesnažena italijanska mesta v času pandemije doživljajo pravo razsvetljenje, saj eno za drugim nizajo zelene načrte za prihodnost po koronavirusu. Tudi Milano, italijanska prestolnica mode, za čas, ko se bo življenje vrnilo na stare tire, načrtuje zeleno revolucijo, saj želi ceste in ulice predati pešcem ter kolesarjem, mesto pa osvoboditi izpušnih plinov klasičnih avtomobilov.

Sorazmerno z manjšanjem prometa, ki je v zadnjih tednih upadel za skoraj 75 %, se občutno manjša tudi onesnaževanje zraka.

Zakaj tako radikalne odločitve prav sedaj? Pavza, ki si jo je zaradi trenutne situacije privoščil skoraj cel svet, je namreč pokazala, da se sorazmerno z manjšanjem prometa, ki je v zadnjih tednih upadel za skoraj 75 %, občutno manjša tudi onesnaževanje zraka. Rezultati, za katere se okoljski aktivisti trudijo že leta, so končno postale bolj oprijemljivi, hkrati pa so postali dokaz za vsa mesta, ki na zeleni poti še okrevajo, da je skrajni čas za premik v okolju bolj prijazno politiko.

Ceste pešcem in kolesarjem, meščanom pa čist zrak

Milano je v preteklih dneh naznanil, poroča The Guardian, da bo kar 35 kilometrov cest in ulic povsem spremenil ter jih predal pešcem in kolesarjem. Načrt, ki se imenuje The Strade Aperte plan, bo zaenkrat vključeval nizkocenovne začasne kolesarske poti in širše pločnike, prav tako pa bodo jasno označene omejitve hitrosti, ki bodo skrbele za čimbolj varno potovanje tako kolesarjev kot pešcev.

Milano je v preteklih dneh naznanil, da bo kar 35 kilometrov cest in ulic povsem spremenil ter jih predal pešcem in kolesarjem.

Eden od milanskih veljakov, Marco Granell, je poudaril, da se vsi zavedajo pomena ponovnega zagona ekonomije in gospodarstva po pandemiji, hkrati pa si želijo začeti na drugačni, bolj zeleni, okolju prijazni osnovi. Začenši s preureditvijo mesta.

Prav čas koronavirusa omogoča, da mesta začnejo znova. Prav vsi smo se morali privaditi na novo realnost, sprememb polna pa bo tudi prihodnost, zato milanske oblasti menijo, da je vsem negativnim spremembam, ki jih bomo v prihodnjih mesecih ali celo letih deležni, potrebno dodati še nekaj pozitivnih – najbolje kar zelenih.

Vir: The Guardian