Plastične deske za rezanje so postale stalnica v kuhinjah po vsem svetu. So lahke, cenovno dostopne in enostavne za čiščenje. Vendar pa raziskave in strokovnjaki opozarjajo na številne težave, ki jih prinaša uporaba plastičnih desk za rezanje.

Ena izmed največjih skrbi pri uporabi plastičnih desk je mikroplastika. Z vsakim rezom noža se majhni delci plastike odcepijo in lahko končajo v vaši hrani. Študije so pokazale, da lahko mikroplastika vstopi v človeški organizem in povzroči številne zdravstvene težave, vključno z vnetji in okvarami celic.

Ne le mikroplastika, težav je več

Plastične deske za rezanje so nagnjene k hitrejšemu obrabi, kar pomeni, da se na njih hitro pojavijo zareze. Te zareze so idealno gojišče za bakterije.

Čeprav plastične deske lahko operemo v pomivalnem stroju, globoke zareze pogosto ostanejo okužene, kar povečuje tveganje za okužbe, kot sta recimo salmonela ali E. coli.

Kemične spojine

Plastika vsebuje številne kemične spojine, ki lahko migrirajo v hrano, zlasti ko so deske izpostavljene visokim temperaturam ali kislinam. Med temi spojinami so BPA in ftalati, ki so povezani s hormonskimi motnjami in drugimi zdravstvenimi težavami.

Okoljski vpliv

Plastične deske za rezanje imajo nezanemarljiv vpliv na okolje. Izdelane so iz nafte, kar prispeva k izčrpavanju fosilnih goriv in emisijam toplogrednih plinov. Poleg tega plastične deske po koncu življenjske dobe pogosto končajo na odlagališčih ali v oceanih, kjer prispevajo k onesnaževanju s plastiko.

Pa alternative?

Dandanes plastične deske niso edina možnost, zato se jim, če je le mogoče, izognimo. Raje se odločimo za veliko bolj trajnostne lesene deske, med katerimi so precej popularne predvsem bambusove deske. Precej moderne, a nekoliko bolj delikatne so tudi steklene deske, ki lahko vaši kuhinji dodajo prestižen videz.

[[image_1_ge_630]]