Da bi vaš sistem ogrevanja deloval čim bolje, je zanj treba poskrbeti že kak mesec ali dva pred zimo. Tukaj je nekaj namigov, kaj velja postoriti v času pred hudim mrazom, da bo doma kar se da toplo.

Jesen je prehodno obdobje. Ko se temperature znižajo, listje spremeni barvo in okoli vogala zaveje hladen veter vemo, da je konec poletja in da prihaja čas ogrevanja. Vaš kotel ali toplotna črpalka bosta v prihodnjih mesecih bolj obremenjena, saj bosta morala poskrbeti za prijetno bivanje celotne vaša družine. Toda ogrevanje ni samo pritisk na gumb termostata.

Da bi vaš sistem ogrevanja deloval čim bolje, je zanj treba poskrbeti že kak mesec ali dva pred zimo. Tukaj je nekaj namigov, kaj velja postoriti v času pred hudim mrazom, da bo doma kar se da toplo.

– Zamašite vse luknje. Poskrbite, da bodo vsa okna, vrata in druge odprtine temeljito zatesnjene. Zadnja stvar, ki jo potrebujete, je dobesedno metanje denarja skozi okno.

– Počistite vse. Ko je vaš dom temeljito zatesnjen, se lahko kvaliteta zraka v njem hitro poslabša. Zato odstranite plesen, prah in nečistoče še preden začnete s kurilno sezono.

– Preverite izolacijo. Kleti in podstrešja so prostori, kjer toplota hitro izgine. Preverite stanje izolacije na teh kritičnih mestih in jo dodajte, če je potrebno.

– Očistite zračnike. Med poletjem se lahko zračniki napolnijo s prahom in umazanijo. Ta onemogočata normalen pretok zraka, s čimer se bivalne razmere v prostoru poslabšajo.

– Omislite si vlažilnik zraka. Če imate težave s suhim zrakom, ki hitro draži dihala, potem potrebujete napravo, ki bo dvignila vlago v bivalnih prostorih. Z višjo zračno vlago lahko termostat nastavite na kakšno stopinjo manj, pa bo bivanje še vedno prijetno. In še prihranili boste.

– Nastavite stropne ventilatorje. Če jih imate, se naj pozimi vrtijo v smeri urinega kazalca. Tako bodo potisnili topel zrak proti tlom, da vam bo občutno topleje.

– Očistite filtre klime. Klimatska naprava vas lahko hitro ogreje predvsem v prehodnem jesenskem obdobju. Vendar je za njeno optimalno delovanje nujno, da ima čiste filtre. To pravzaprav velja za celo leto.

– Zamenjajte okna. Če še nimate varčne dvojne ali trojne zasteklitve, potem vam denar resnično leti skozi okna. Poskrbite za nadgradnjo tudi na tem področju. Stroški ogrevanja bodo takoj občutno nižji.

– Pokličite servis za toplotno črpalko. Reden letni pregled in ponovne nastavitve vam bodo prihranile mnogo energije, denarja in marsikateri glavobol zaradi morebitnih okvar.

– Zamenjajte način ogrevanja. Če še niste, razmislite o toplotni črpalki in o lastni domači sončni elektrarni. Subvencije EKO sklada in dolgoročni prihranki naj vas vodijo pri odločitvi za trajnostne načine ogrevanja in oskrbe z elektriko. Za več informacij pa se obrnite na Pravo energijo. Tako bodo zime postale vaš najljubši letni čas.