Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek na odprtem prvenstvu Francije v Parizu spisala zgodovino.

Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je na odprtem prvenstvu Francije v Parizu v polfinalu izgubila proti Rusinji Anastaziji Pavljučenkovi s 5:7 in 3:6. Rusinja se bo v finalu Roland Garrosa pomerila z zmagovalko drugega polfinala med Čehinjo Barboro Krejčikovo ter Mario Sakari, 17. nosilko iz Grčije.

Za mano je dobra tekma. Znašla sem se v novem položaju. Seveda je bilo tudi nekaj nervoze. Kdo pa ne bi bil malce napet v tem delu turnirja. V obeh nizih sem imela priložnosti, a jih nisem izkoristila kot v prejšnjih dvobojih. Vendar sem se borila do konca. Zadovoljna sem s tem, kako sem stala na igrišču,” je pojasnila Zidanškova.

Zidanškova je na poti do polfinala po vrsti premagala šesto nosilko Kanadčanko Bianco Andreescu, Američanko Madison Brengle, Čehinjo Katerino Siniakovo, Romunko Sorano Cirstea in Španko Paulo Badosa.

Na tem turnirju sem spoznala, da se lahko kosam z najboljšimi igralkami na svetu. To bom zdaj skušala izkoristiti v prihodnosti, novi turnirji in nove priložnosti bodo kmalu na vrsti. Na tem turnirju se nisem počutila nič drugače, kot sem se na igrišču pred desetimi leti. Stvari se počasi sestavljajo na svoje mesto. Kar smo delali v preteklosti, se zdaj obrestuje. Pridobila sem na samozavesti in kot sem rekla, zdaj res verjamem, da lahko vsako tekmo igram na takšni ravni,” je dodala Konjičanka.

V prvem medsebojnem dvoboju 1,68 m visoke Slovenke in devet cm višje Rusinje je s servisom začela Pavljučenkova. Dobila je prvo točko, a je Zidanškovi uspelo izenačili na 40:40, povedla pa je takoj nato po drugem zaporednem uspešnem napadu na mrežo. Po dveh izenačenjih je Zidanškovo drugo prednost za odvzem servisa izkoristila za vodstvo z 1:0 ter za 2:0 po dobljeni servisni igri brez izgubljene točke. V tretji igri je brez točke ostala Slovenka, Rusinja pa je nadaljevala niz s sedmo zaporedno točko in je tako prišla do treh točk prednosti za odvzem servisa.

Zidanškova se je hitro rešila v izenačenje, potem pa se ji napad na mrežo ni posrečil, zgrešila je smeš, Rusinja pa je nato izenačila na 2:2. V peti igri je Zidanškova dobila le eno točko, v šesti pa na svoj servis tekmeci le eno oddala za 3:3. Pavljučenkova je dokaj gladko dobila na svoj servis sedmo igro, v naslednji pa po visokem vodstvu Zidanškove prišla do prednosti in po 29 minutah je bilo 5:3.

Pavljučenkova, 32. igralka svetovne lestvice, je servirala za niz, po dolgi izmenjavi udarcev je Zidanškova skušala prestreči lob tekmice, z veliko sreče je zadela povsem zadaj stransko črto in prišla do prednosti. Te še ni pretvorila v brejk, kot tudi ne naslednje, tretjo pa za znižanje na 4:5. Po napaki Rusinje je Zidanškovi uspelo izenačiti na 5:5, nato pa je prišla do dveh žogic za nov brejk, a je nato po svojo tretjo prednost Rusinja pretvorila v vodstvo (6:5). Osemnajsta neizsiljena napaka je vodila do dveh točk prednosti Rusinje za osvojitev niza, z dvojno napako na servisu je nato Zidanškova “podarila” niz tekmeci.

Drugi niz se ni odbil po Zidanškovih željah

Drugi niz je odprla Rusinja s servisom in izkoristila tretjo prednost, pred tem je eno Zidanškove ubranila. Po uri igre je imela Slovenka znova začetni udarec, po dveh prednostih na obeh straneh pa je daljšo potegnila Pavljučenkova in povedla z 2:0. Smeš na mreži je v tretji igri Zidanškovi prinesel dve točki prednosti za brejk, prva dvojna napaka Rusinje je pomenila znižanje njenega vodstva v nizu na 1:2. A je v četrti igri Zidanškova dobila le eno točko, tako kot tudi v peti na servis Rusinje. Peto igro je brez izgubljene točke dobila Zidanškova, ki so ji, kot v obdobjih, ko je v uvodnem nizu prevladovala, znova stekli prvi servisi. S tem poletom je nadaljevala tudi v šesti igri ter izkoristila prednost po dvojni napaki tekmice za odvzem servisa.

Zidanškova je nato izgubila svoj servis, po uri in pol je Pavljučenkova servirala za finale enega izmed turnirjev za grand slam in se tja prvič tudi uvrstila. V četrtfinalu Pariza je bila le 2011, med osmimi najboljšimi pa še trikrat v Melbournu ter po enkrat v Wimbledonu in New Yorku. Tamara Zidanšek je v karieri igrala v dveh finalih WTA, letos v Bogoti in leta 2019 v Nürnbergu, Rusinja pa je osvojila 12 turnirjev WTA.