Peti tekmovalni dan je Slovenijo obarval v zlato, prvo najvišje odličje je osvojila judoistka Nika Tomc v kategoriji do 57 kg. Na zmagovalne stopničke je v kategoriji do 63 kg stopila tudi Leila Mazouzi, ki je prejela bronasto kolajno. Slovenski tabor je razveselil še tenisač Svit Suljić, ki se je z rezultatom 2:1 uvrstil v polfinale in nato osvojil bronasto medaljo.

Potekajo še zadnje igre, zvečer zaključna prireditev

Potekajo še zadnje igre, zaključek OFEM-a pa bomo obeležili danes, 29. julija, na Trgu svobode. Zaključna prireditev bo s pričetkom ob 20.30 za tekmovalce in prostovoljce predstavljala sklenitev festivala, prepoznala njihove dosežke in jih še zadnjič povezala v Mariboru. Prisluhnili bomo himni OFEM-a, Slovenska vojska pa bo s spustom slovenske zastavo še uradno zaključila gostiteljstvo Maribora. Na paradi se bodo predstavili nosilci zastav, naslednji državi gostiteljici pa bo predana zastava Evropskih olimpijskih komitejev (EOC). Za glasbeno podlago bo poskrbel DJ Maynamic.

OFEM velja za največje večpanožno športno tekmovanje v Evropi in največji športni dogodek za mlade športnike med 14. in 18. letom starosti. Slovenska reprezentanca je ena izmed največjih na letošnjem OFEM-u, saj skupno šteje 197 članov. Gre tudi za najštevilčnejšo reprezentanco v samostojni Sloveniji, ki je kadarkoli nastopala na poletnem Ofemu.

Petek je postregel s pestrim spremljevalnim programom

Trg svobode je v petek napolnila množica obiskovalcev, ki so po nastopih Street Heat: Urban hip-hop performance DJ Emkej, Aima Vittori Rap in Graffiti Session dočakali še koncert glasbenega ustvarjalca Emkeja. V Mestnem parku Maribor je program športnih aktivnosti popestril koncert Duo Am Loko. Na Glavnem trgu so ob 21.00 uri gledalci lahko spremljali tekmovanje v vodni košarki, na Kopališču Mariborski otok pa je potekal DJ show.

V petek je na že ustaljenem mestu druženja, lokalu Štuku, potekal Slovenian Night, kjer so udeleženci lahko pobližje spoznali slovensko kulturo in se zabavali “po slovensko.” Druženja in tematski večeri na OFEM-u so mladim športnikom omogočila odprto okolje, v katerem so lahko sklenili nova prijateljstva, ustvarili spomine in spoznali kulture svojih tekmecev iz drugih držav.

S trajnostjo v srcu in brez sovražnega govora

Danes mlade generacije vedno večji pomen pripisujejo trajnosti. Trajnostno vedenje pričakujejo od družbe, podjetij in nenazadnje tudi od športa in športnih prireditev. Na OFEM-u so bile vsakodnevno organizirane mnoge delavnice, postavljen je bil prostor za tradicionalno izmenjevalnico oblačil ter organizirana povezovanja generacij domačinov in mladih športnikov. Skozi mnoge zabavne aktivnosti so se udeleženci spoznali z različnimi trajnostnimi temami na sproščen in zabaven način.

Organizatorji OFEM-a so si zadali še en pomemben trajnostni cilj: OFEM 2023 brez sovražnih komentarjev. Športniki so s prihodom na olimpijski festival sprejeli virtualno zavezo, da na spletu ne bodo pisali sovražnih komentarjev. Organizatorji bodo tako s svojo platformo nagovorili družbeno problematiko na socialnih omrežjih ter na samem prizorišču.

Organizatorji se še zahvaljujejo Nigradu, JHMB in letališču Edvarda Rusjana Maribor. Četrtkovo lepo vreme so zaposleni v podjetjih Nigrad, d.o.o. in JHMB, d.o.o. namenili pomoči pri sanacijah posledic neurja preteklih dni tega tedna. Na letališču so ob neugodnih vremenskih razmerah pripomogli k uspešni izvedbi torkovega kronometra.