Šport

Tim Gajser se vrača v sredini julija

Uredništvo , 12.07.23 ob 09:56

Svetovni prvak razreda MXGP, bo sezono 2023 v svetovnem prvenstvu začel šele ta konec tedna v češkem Loketu.

Tim Gajser se vrača v sredini julija

Zaradi posledic padca na eni zadnjih pripravljalnih dirk pred sezono je Gajser letos izgubil 11 dirk. Zanj se sezona začenja šele 15. julija v Loketu, do konca leta ga nato po češki preizkušnji čaka še sedem dirk.

Seveda je bilo že kmalu po poškodbi jasno, da slovenski velemojster motokrosa letos ne bo mogel niti pomisliti na branjenje zadnje lovorike. Čeprav ne Gajser ne njegova ekipa Honda nista podrobno razkrivala, kako hude posledice je imel padec na testni dirki, je bilo jasno, da ne gre za majhno poškodbo, kakršnih je Gajser v karieri imel že nekaj.

Najhujša poškodba v njegovi karieri

Kot je priznal na nedavni novinarski konferenci ob domači stezi v Lembergu, ko je napovedal vrnitev na sceno v Loketu, sta bila februarski padec in zlom stegnenice daleč najhujša poškodba, ki jo je doživel na športni poti.

“Že ko me je sukalo, sem videl nogo … ko sem padel dol in jo pogledal, kako štrli stran, ni bil najboljši občutek,” je dejal Gajser in z roko pokazal pravi kot, pod katerim je po padcu ostala njegova noga. Zahvalil se je svoji ekipi in zdravniškemu osebju v mariborski bolnišnici, ki so mu pomagali pri okrevanju, operacijo so sicer opravili že dan po padcu v Trentinu. Dodal je, da je bilo najhuje spremljati padec, ker ni izgubil zavesti.

Je pa prvak skušal najti kaj pozitivnega tudi v tej hudi poškodbi. “Vse se zgodi s kakšnim razlogom, čeprav sem na začetku razmišljal, kaj bi to lahko bilo. A lani sem imel naporno sezono, staknil tudi covid in telo je bilo tako izčrpano, da so mi zdravniki rekli, da bom potreboval nekaj let za rehabilitacijo. Mogoče pa je bila zdaj ta prekinitev prava, da bom zdržal naslednjih pet let,” je bil optimističen.

Dolgotrajno okrevanje

Prav pri vrnitvi so bili tokrat v njegovi ekipi precej bolj previdni. Nekaj je k temu prispevala resnost poškodbe, nekaj pa tudi izkušnje – prehitre vrnitve po poškodbah so se včasih izkazale za slabe odločitve. Zato Gajser tokrat ni tvegal in se je za vrnitev odločil šele, ko je bil spet popolnoma nared in ni več čutil bolečin v poškodovani nogi, ko je sedel na motor.

“Nimam veliko izkušenj s tako hudimi poškodbami. Ko sem izpustil prvi tekmi, je bilo praktično prvenstvo zame že končano. Od takrat naprej nismo želeli hiteti, želim se vrniti blizu ali pa kar stoodstotno pripravljen. Zato je trajalo dlje časa. Motokros je eden bolj nevarnih športov, hitro pride do poškodb. Žal jih je letos ogromno in veliko tekmovalcev mora izpustiti tekme. Ni najboljša sezona,” je dolgo okrevanje pojasnil Gajser.

“Zavedam se, kaj prinese, če izpustiš celotno sezono. Ostaneš celo leto brez tekem in potrebuješ dosti več časa, da prideš v tekmovalni ritem. Voziti sam na treningih je popolnoma nekaj drugega, kot če si na dirki. Cilj je bil, da ne bomo prehitevali, a da bi še odpeljal nekaj dirk,” je načrt vrnitve opisal Gajser.

Poškodba mu je neprostovoljno ponudila priložnost, da si SP ogleda z drugačnega zornega kota. Ocenil je, da je trenutno vodilni Španec Jorge Prado zasluženo tam, kjer je. Pohvalil pa je tudi moštvenega sotekmovalca pri Hondi Rubena Fernandeza.

“Nobenega pritiska si ne želim ustvarjati. Seveda si želim dobre rezultate, a se zavedam, da so tekmeci opravili že več kot pol tekem, so v dobri formi in v prednosti. A vem, da imam hitrost, če dam vse od sebe in uživam, sem lahko tudi spredaj. Ostane ravno dovolj tekem za stopnjevanje ritma. Potem pa gremo v naslednjo sezono,” je Gajser pogled že usmeril v sezono 2024.

Vrnitev na sceno je pred prihajajočo dirki v Loketu potrdila tudi Gajserjeva ekipa, Honda HRC. Potem ko je dober teden pred dirko prestal zadnji zdravniški pregled, so mu pri Hondi prižgali zeleno luč za nastop na Češkem. Še enkrat so poudarili, da je vračanje po tako hudi poškodbi dolgotrajen proces, pri katerem ima lahko hitenje več slabosti kot koristi.

STA