Danes na novozgrajenem stadionu Nacionalnega atletskega središča v Budimpešti že potekajo prve tekme 19. svetovnega prvenstva v atletiki. To je največji športni dogodek v novejši zgodovini Madžarske, gosti pa več kot dva tisoč športnikov iz 202 držav. Slovenske barve zastopajo dva atleta in 11 atletinj, največ pa stavimo na našega metalca diska Kristjana Čeha, ki v madžarski prestolnici brani naslov svetovnega prvaka.

Svetovni prvak Kristjan Čeh bo nocoj ob 20.43 začel kvalifikacijski nastop na svetovnem prvenstvu v atletiki. Prvi dan prvenstva v Budimpešti bo to tudi edini nastop trinajstčlanske slovenske zasedbe. Čeh ima pred SP najboljši izid sezone na svetu, za izenačenje na četrtem mestu na večni lestvici v zgodovini discipline je v estonskem mestu Jöhvi 16. junija z 71,86 metra izboljšal svoj slovenski rekord.

“Na lanskem SP v Eugenu v ZDA, kjer sem osvojil naslov, sem že v prvem metu kvalifikacij izpolnil normo za finale in odšel s stadiona. Upam, da bo tudi tokrat tako, vsekakor pa je moj cilj, da v Budimpešti ubranim naslov,” je dejal Čeh.

Za Čehom na lestvici aktualni olimpijski zmagovalec

Za 2,06 metra visokim atletom iz Podvincev pri Ptuju je z 71,45 m na drugem mestu letošnje lestvice aktualni olimpijski zmagovalec, Šved Daniel Stahl, ki mu je Čeh lani v ZDA odvzel naslov s prvenstva v Dohi. Šved je bil tudi srebrn na SP 2017 v Londonu.

Z 71,00 m je tretji na lestvici Litovec Mykolas Alekna. Ta je s srebrom na lanskem SP sicer zaostal za Čehom, a je Ptujčana premagal nedolgo potem na evropskem prvenstvu v Münchnu. Prek 70 m je letos vrgel še Alex Rose s Samoe (70,39 m), ki je lani v ZDA z osmim mestom na SP prvič prišel v finale velikega tekmovanja.

Čeh je na SP prišel neposredno iz Estonije, kjer se je pripravljal pod vodstvom trenerja Gerda Kanterja, nekdanjega olimpijskega in svetovnega prvaka.