Najboljši teniški igralec Srb Novak Đoković je obstal na letališču v Melbournu, saj nima pravilno izpolnjenega obrazca za vizo, poročajo svetovne agencije. Hkrati navajajo, da je njegova zdravstvena izjema za nastop na turnirju za grand slam v Avstraliji, očitno prerasla športne okvire in postala politična zgodba.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je težava v tem, da Đoković ni izpolnil pravega obrazca, namesto tistega za posebne izjeme je mejnim organom pokazal običajnega, zato ga cariniki oziroma policisti niso spustili v državo.

Na letališču že več kot šest ur

Đoković je na letališču v Melbournu že več kot šest ur. Njegovo letalo je pristalo nekaj pred polnočjo po lokalnem času, kot je povedal njegov oče Srđan Đoković za srbsko spletno stran b92.net, je njegov sin zaprt v sobi, varujeta pa ga dva policista.

Oče Novaka Đokovića je za srbski Sputnik ogorčeno odzval na dogajanje in dejal: “Vse skupaj ušlo iz okvirjev in da je treba aktivirati vse, da bo Novak izpuščen.”

“To je boj za svet svobode, to ni samo boj za Novaka, ampak boj za ves svet! Ves svet bi se moral premakniti, upreti se!,” je dejal Srđan Đoković.

Srbski portal Telegraf dodaja, da Novaka Đokovića obravnavajo kot kriminalca. Poleg tega, da je zaprt v družbi dveh policistov, mu je bil odvzet telefon in nima možnosti komunikacije s preostalimi člani svoje ekipe.

 Nekateri mediji poročajo, da naj bi Đoković moral celo v imigracijski pripor.

AFP v nadaljevanju poudarja, da gre očitno za politično-pravni spor med zvezno oblastjo države Viktorija in državnimi organi Avstralije.

Izdaja zdravstvene izjeme razburja javnost

Slednji so namreč Đokoviću pred dnevi izdali posebno zdravstveno izjemo za nastop v Melbournu, kar je sprožilo ogorčenje ne samo ljudi v Avstraliji, temveč širom sveta, saj morajo biti vsi nastopajoči na prvem grand slamu sezone celjeni ali pa imeti posebno zdravstveno izjemo.

Sklicujoč se na avstralski časnik The Age, AFP poroča, da so organi zvezne države Viktorija, katere glavno mesto je Melbourne, kontaktirali državne organe in skušajo rešiti zaplet.

Mejna kontrola je zato kontaktirala vlado zvezne države Victorie, ki mu je tudi odobrila omenjeno izjemo. Zaprosili so jo za pisno podporo izdanemu vizumu, ki bi Novaku omogočila prehod meje, a je vlada Victorie sporočila, da ta vizum ni zadosten dokument za prestop meje.