Z današnjo posamično tekmo v finskem smučarskem središču Ruka se je ob 16.15 začela 45. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, katere vrhunec bo januarsko svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu. Sezona se po lanski maratonski z aprilskim finalom v Planici to zimo spet vrača v ustaljene tirnice. Na uvodni tekmi je nastopilo vseh pet Slovencev. Najboljši je bil Timi Zajc, ki je osvojil osmo mesto.

Škoda manjše napake v prvi seriji, ki me je stala višje uvrstitve. Tako sem dosegel solidno osmo mesto. Za jutri si želim dva podobna skoka kot danes v drugi seriji in upam, da bom še višje kot danes,” je po tekmi povedal 23-letni Zajc.

Med slabšimi že na kvalifikacijah

Anže Lanišek, Timi Zajc, Peter Prevc, Domen Prevc in Žiga Jelar, ki so zastopali slovenske barve, v petkovih kvalifikacijah niso bili pri vrhu, so se pa vsi uvrstili na uvodno tekmo sezone.

Na kvalifikacijah je bil najboljši Lanišek, ki je bil 11., mesto za njim je končal Zajc, v prvi petnajsterici je pristal tudi Peter Prevc na 14. mestu. Jelar je bil 28., za las pa se je z 49. mestom na tekmo prebil Domen Prevc.

Rekel bi, da je to kar uspešen začetek sezone s prvo tekmo med petnajsterico. Po dolgem premoru od tekem svetovnega pokala je ta uvrstitev kar dobra. Vesel sem dolgih zimskih skokov,” je dejal kapetan slovenske vrste, ki je moral lansko sezono po grdem padcu na domačem svetovnem prvenstvu v Planici predčasno končati.

Rekel bi, da je za menoj solidna tekma. Znam veliko boljše skočiti, znam pa tudi slabše. Kar je pomembno, startali smo. Uvrstitev v ‘top 15’ tudi ni slab dosežek. Glavo gor in jutri je nova priložnost,” je svoj nastop na uvodu v zimo ocenil lani skupno tretji v svetovnem pokalu, Lanišek.

Selektor slovenske reprezentance Robert Hrgota je prav tako nastope svojih varovancev na prvi tekmi ocenil za “solidne”.

V sezono smo startali solidno. Odlično osmo mesto Timija z napako v prvi seriji. Brez te bi se lahko boril za sam vrh. Tudi ostali fantje so dobro nastopili. Glede na prvo tekmo so imeli manjše krče pri skakanju. Prva tekma je za nami, skakanje je na visoki ravni, tako da lahko zdaj umirjeno stopnjujemo, s sproščenostjo pa bodo prišli tudi še boljši rezultati.

Najboljši Slovenec je bil tokrat Timi Zajc na 8. mestu, bil je tudi edini v deseterici najboljših. Sledil mu je Peter Prevc na 13. mestu, Anže Lanišek na 15. mestu, Domen Prevc na 17. mestu in Žiga Jelar na 29. mestu.

Prepričljiva zmaga Krafta

Vodstvo je s 326,2 točkami prepričljivo prevzel Stefan Kraft, ki je svojo odlično formo pokazal že na treningih. Za njim so se zvrstili trije Nemci, na stopničkah sta stala še Pius Paschke (315,6) in Stephan Leyhe (313,2).

“Popoln začetek sezone, fantastični pogoji, tako se mora začeti svetovni pokal. Neverjetno sem vesel, da se je vse ‘poklopilo’ z dvema res ‘kul’ skokoma,” je v Ruki za ARD dejal Kraft.

Trdi treningi so se izplačali. Poleti sem poskusil vse, da bi spet bil med najboljšimi – trenutno sem najboljši, to je čudovito in neverjetno,” je dodal zmagovalec.

Tridesetletni Avstrijec bo imel tako že v nedeljo priložnost, da pride do jubilejnega 100. zmagovalnega odra. Rekorder po številu stopničk v svetovnem pokalu je sicer legendarni Finec Janne Ahonen (109), čigar sin Mico Ahonen je bil na današnjem prvencu v svetovnem pokalu 44.

STA