Mednarodna odbojkarska zveza FIVB je Slovenijo izbrala za gostiteljico enega od turnirjev elitne lige narodov, so sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije. Sploh prvi turnir elitne lige narodov v Sloveniji bo med med 18. in 23. junijem v Stožicah.

Tretji turnir v domačih Stožicah

Slovenski odbojkarji se bodo maja prihodnje leto podali v boj za nastop na olimpijskih igrah v Parizu, morda celo odločilni turnir pa bodo igrali pred svojimi navijači v ljubljanskih Stožicah. Izbrana vrsta na svetovni lestvici trenutno zaseda visoko sedmo mesto, ki jo še vodi na olimpijski turnir, svoj položaj v razvrstitvi pa bodo morali varovanci Gheorgheja Cretuja ohraniti vse do konca rednega dela lige narodov.

Ta se bo zanje začela z uvodnim turnirjem, ki se bo odvijal od 21. do 26. maja v turški Antalyi in na katerem bodo ob Sloveniji igrale še Poljska, ZDA, Turčija, Francija, Nizozemska, Kanada in Bolgarija.

Med 4. in 9. junijem se bodo Slovenci podali na Japonsko, ki bo gostila Brazilijo, Poljsko, Slovenijo, Iran, Turčijo, Bolgarijo in Nemčijo. Slovenske odbojkarje nato čaka še tretji turnir, na katerem bodo na krilih svojih navijačev v Stožicah skušali potrditi svoj prvi nastop na olimpijskih igrah ali pa si ga v Ljubljani dokončno priboriti. Tam bodo še reprezentance Poljske, Italije, Argentine, Srbije, Turčije, Kube in Bolgarije.

Tega so si najbolj želeli

“O organizaciji turnirja VNL smo se pogovarjali že nekaj časa in junija na FIVB najprej posredovali namero o kandidaturi, julija pa smo jo nato tudi uradno oddali. To, da nam je s kandidaturo uspelo, je velik uspeh. Treba je namreč vedeti, da imajo trije organizatorji podpisane večletne pogodbe in da so bili za organizacijo tako na voljo le še trije turnirji,” je dejal predsednik slovenske zveze Metod Ropret.

Dodal je, da so obenem dobili organizacijo točno tistega turnirja, ki so si ga najbolj želeli, torej zadnjega pred olimpijskimi igrami, “če ne štejemo zaključka VNL”.

“To, da nam je s kandidaturo uspelo, je zagotovo dediščina odlično organiziranega svetovnega prvenstva. S svojimi izkušnjami in pristopom smo FIVB očitno prepričali, da nam nameni prav zadnji turnir. Da smo zanj kandidirali, smo imeli dva ključna razloga. V primeru, da bo pred tretjim tednom VNL naša reprezentanca glede na lestvico že uvrščena na olimpijski turnir, se bodo fantje pred odhodom v Pariz še zadnjič lahko predstavili svojim navijačem in skupaj z njimi proslavili ta uspeh. Če pa bomo v boju za olimpijsko vozovnico na zadnjem turnirju potrebovali še kakšno točko, pa vemo, da točke pred domačim občinstvom bistveno lažje zbiramo,” je dodal Ropret.