Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.

Slovenija bo prvo tekmo odigrala v Stuttgartu 16. junija proti Danski, sicer tekmici že v kvalifikacijah za nastop na euru. V Ljubljani je bilo neodločeno 1:1, v Koebenhavnu pa so Danci zmagali z 2:1.

Drugo tekmo bo štiri dni kasneje odigrala v Münchnu proti Srbiji, kar bo najbližja tekma za slovenske navijače. Zadnji obračun skupinskega dela proti Angliji bodo varovanci selektorja Matjaža Keka odigrali 25. junija v Kölnu.

Kako je potekal žreb?

Žreb se je začel s prvim bobnom, Nemčija je kot gostiteljica uvrščena v skupino A na položaj A1. Vsaki naslednji reprezentanci je bila dodeljena naslednja prosta skupina, torej po vrstnem redu od B do F. Vsaka ekipa je nato izvedela še svojo pozicijo znotraj skupine (na primer A1, A2, A3, A4). Od tega je odvisen razpored skupinskega dela in tudi prizorišča, kjer bo določena reprezentanca nastopala.

Vsaka reprezentanca bo z drugimi tremi v skupini odigrala po en dvoboj. Najboljši dve ekipi vsake skupine se bodo uvrstili v osmino finala, poleg tega pa tudi štiri najboljše tretjeuvrščene države.

Evropsko prvenstvo 2024 se bo začelo 14. junija v Münchnu. Takrat bodo Nemci igrali z reprezentanco, ki bo dobila mesto A2 v skupini z gostitelji. Finale bo odigran 14. julija v Berlinu. Poleg Münchna in Berlina bo tekme gostilo še osem nemških mest: Köln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig in Stuttgart.