Šport

Slovenski košarkarji dobili prve tekmece na evropskem prvenstvu

Uredništvo , 08.08.23 ob 13:07

Evropsko prvenstvo bodo gostili Latvija, Ciper, Finska in Poljska.

Slovenski košarkarji dobili prve tekmece na evropskem prvenstvu

Slovenska moška košarkarska reprezentanca se bo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2025 merila v skupini A z Ukrajino, Izraelom in Portugalsko. Žreb za tekmovanje, ki ga bodo med 27. avgustom in 14. septembrom 2025 gostili Latvija, Ciper, Finska in Poljska, je danes potekal v Münchnu. Slovenija je bila kot ena izmed najboljših štirih evropskih zasedb na lestvici Mednarodne košarkarske zveze Fibe v prvem bobnu skupaj s Španijo, Francijo in Srbijo.

Slovenska reprezentanca se trenutno pripravlja na nastop na svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih ter v Indoneziji. Prvo tekmo uvodnega skupinskega dela v japonski Okinavi bo odigrala 26. novembra proti Venezueli.

Na evropsko prvenstvo bo napredovalo 24 od 32 sodelujočih reprezentanc oziroma po tri najboljše v posamezni skupini. V kolikor bo katera od gostiteljic zasedla zadnje mesto, bosta v tistih skupinah napredovali po dve najboljši reprezentanci in država gostiteljica.

V kvalifikacijah bodo na voljo trije cikli, in sicer med 19. in 27. februarjem 2024, med 18. in 26. novembrom 2024 ter med 17. in 25. februarjem 2025. Vsaka ekipa bo odigrala po dve tekmi na cikel.