Dvodnevna jubilejna 60. Zlata lisica se bo danes v Kranjski Gori sklenila s slalomom za točkovanje svetovnega pokala alpskih smučark. Prva na startu prve vožnje šestega ženskega slaloma v sezoni 2023/24 bo Slovakinja Petra Vlhova. Prva od slovenskega kvarteta se bo po progi Podkoren 3 pognala že kmalu po Vlhovi. Ana Bucik bo nastopila kot deseta.

Sobotni veleslalom je za domačo vrsto predstavljal precejšnje razočaranje. Vse štiri Slovenke so ostale brez točk. Bucik, ki je edina od domače četverice nastopila v drugi vožnji, je v finalu po padcu na bok odstopila in ostala brez uvrstitve.

Pred dvema letoma je bila peta na slalomu. Uvrstitve v najboljšo deseterico si želi tudi letos.

Andreja Slokar, ki v Kranjski Gori tekmuje prvič po dveh letih, bo na startu nosila številko 17. Neja Dvornik bo nastopila s številko 29, Nika Tomšič pa s številko 62. Na startu je 66 tekmovalk iz 24 držav.

Številko sedem bo imela oblečeno vodilna slalomistka in vodilna v seštevku zime Američanka Mikaela Shiffrin, ki bo lovila karierno 94. zmago v svetovnem pokalu, 57. slalomsko.

Tudi, če ne bo uspeha, bo Shiffrin ohranila vodilni mesti, v slalomskem seštevku Vlhova zaostaja 105 točk, v skupnem pa Italijanka Federica Brignone kot prva izzivalka 232 točk.

Shiffrin je v soboto z devetim mestom v zahtevnih razmerah, ko je tekmovalke v prvi in drugi vožnji močil dež, zaostala za pričakovanji. Deveto mesto je njena najslabša uvrstitev v sezoni 2023/24, če ne upoštevamo odstopa na superveleslalomu v Val d'Iseru.

Prva vožnja slaloma se bo začela ob 9.30, druga pa ob 12.30.

To bo šesti ženski slalom v sezoni 2023/24. Vlhova je zmagala na dveh (Levi I, Courchevel), Shiffrin na treh (Levi II, Killington, Lienz).