Foksi je živahen in domiselno zvit lisjak, ki ga poznamo kot uradno maskoto Olimpijskega komiteja Slovenije. Ker pa je Foksi neuklonljive narave in se že od mladih tačk vneto predaja športu, je tokrat prišel navijati tudi v Maribor na Olimpijski festival evropske mladine (OFEM), ki ga bomo lahko spremljali letos poleti. Na OFEM pa bomo lahko navijali tudi za Foksi ambasadorje, mlade mariborske športnike, ki se bodo v različnih športnih disciplinah pomerili s tujo konkurenco. Eden od njih je tudi Rok Gregorič, ki se ukvarja z rokometom.

Kdaj ste se začeli ukvarjati z rokometom, zakaj ste se odločili za ta šport in kdo vas je za to navdušil?

Z rokometom sta se v mladih letih ukvarjala tudi starša, jaz pa sem ga začel igrati v tretjem razredu osnovne šole, potem ko sem treniral nogomet, saj je rokomet v moji bližini bila edina izbira za šport.

Kako potekajo priprave na OFEM?

Priprave na OFEM se še niso popolnoma začele. Igralci sicer redno treniramo v klubih, med letom smo imeli tudi nekaj večdnevnih priprav in tekem z reprezentanco. Glavne priprave se začnejo julija, ko imamo priprave 3 tedne in treniramo dvakrat na dan.

Osebni arhiv.

Ali velja kakšen poseben režim treningov pred tekmovanjem?

Pred velikim tekmovanjem so vedno priprave, ki trajajo vsaj tri tedne in imamo dva treninga na dan. Prvi teden je najbolj fizično naporen, saj imamo veliko kondicijskih treningov in treningov za moč, seveda pa tudi veliko pozornosti namenimo igri in taktiki. V drugem tednu so treningi še zmeraj zelo fizično naporni, vedno več časa pa začnemo posvečati taktiki. Tretji teden igramo tudi prijateljske tekme in ne sme biti tako naporen, saj moramo na tekmovanje priti spočiti. Med pripravami se z ekipo poskušamo čim bolj povezati in graditi kemijo v ekipi, saj je z dobrim ekipnim duhom veliko lažje igrati.

Kaj vam osebno nastop na tovrstnem tekmovanju pomeni?

Nastop na OFEM mi zelo veliko pomeni, saj je za vsakega športnika zastopanje svoje države največja čast.

Ste se v preteklosti že udeležili kakšnega podobnega tekmovanja takšnega kova?

Lani sem se z rokometno reprezentanco že udeležil OFEM, ki je potekal na Slovaškem v Banski Bistrici.

Na kakšen način je potekal izbor za OFEM v vaši kategoriji?

OFEM-a se bodo udeležili člani državne reprezentance mlajših kadetov, ki jih bo izbral selektor Jani Klemenčič.

Osebni arhiv.

OFEM bo dopolnjeval tudi družabni program, se veselite druženj s tekmovalci iz drugih držav?

Poleg tekmovanj, se seveda veselim tudi družabnega dela in upam, da bo v Mariboru dogajanje bolj skoncentrirano. Lani smo bili rokometaši nastanjeni precej izven Banske Bistrice in priložnosti za druženje ni bilo prav veliko. Upam, da se bomo z igralci drugih držav kaj družili. Lani smo se zadnji dan kar povezali in z nekaterimi sem še vedno v stikih. Veseli me, da bom letos spoznal še predstavnike drugih športov in z njimi podelil svoje izkušnje.

Ste že morda navezali stike z drugimi tekmovalci, ki bodo sodelovali na OFEM?

S tekmovalci iz Slovenije smo se že spoznali na OKS kampu, ki je bil na Mariborskem Pohorju.

Kaj po vašem mnenju največ doprinese k priljubljenosti športa, s katerim se ukvarjate?

Mogoče rokomet v primerjavi z nogometom in košarko ni tako priljubljen, menim pa, da je zelo zanimiv za gledalce saj je igra zelo dinamična in fizično naporna, z veliko zadetki, atraktivnimi potezami in zelo veliko kontakta.

Kako usklajujete šolske obveznosti s treningi?

Z usklajevanjem športa in šolanjem na gimnaziji nimam težav, ker si znam pravilno razporediti čas za učenje in treninge. Je pa res, da ob vsakodnevnih treningih, igranju za dve selekciji v klubu čez vikend in reprezentančnimi obveznostmi, prostega časa nimam na pretek.

Kako pogosto trenirate? Kje treningi potekajo?

Treniram petkrat tedensko v šolski dvorani na Škofljici, treningi pa trajajo 1,5 ure. Če imam čas naredim dodaten trening tudi doma v fitnesu.

Osebni arhiv.

Kaj so vaši največji uspehi, na katere ste ponosni?

Zagotovo sem najbolj ponosen, da smo letos z ekipo ŠRD Škofljica osvojili naslov državnih prvakov v 1. mladinski državni ligi. V 22 tekmah smo zabeležili samo en poraz in en neodločen izid. V preteklosti smo z ekipo bili že dvakrat drugi in enkrat tretji v državnem prvenstvu pri mlajših selekcijah.  Zelo sem ponosen tudi na to, da sem član slovenske reprezentance mlajših kadetov.

Kako vas pri športu podpira družina?

Lahko bi rekel, da naša družina živi rokomet, saj trenira tudi mlajši brat, starša pa pomagata v klubu. Starša naju vozita na treninge in naju spodbujata na prav vsaki tekmi.

Osebni arhiv.

OFEM velja za “male olimpijske igre”. Ali se nekoč vidite v vlogi slovenskega reprezentanta na olimpijskih igrah?

Sam si zelo želim tega privilegija, da bi nastopil na tako velikem, oz. največjem tekmovanju v športu kot so olimpijske igre. Se pa zavedam, da je do tam še zelo dolga pot in se bom moral zelo potruditi, da bi mi to uspelo.

Kaj bi sporočil svojim vrstnikom, današnji mladini, kako bi jih navdušil za ukvarjanje s športnimi aktivnostmi?

Šport je izjemno zabaven način preživljanja časa. Uči pa nas tudi pomembnih vrednot, kot so vztrajnost, odgovornost, in disciplina. Skozi šport spoznavamo, kako se spopadati s porazi, se učimo postavljati cilje in se potruditi, da jih dosežemo. Te vrednote nam koristijo ne samo na športnih igriščih, ampak tudi kasneje v življenju. Nauči nas, da do uspeha pridemo le s trdim delom.