Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič, ki je v nedeljo postal prvi Slovenec z zmago na dirki po Italiji, je na današnji lestvici Mednarodne kolesarske zveze (Uci) napredoval za devet mest. To pomeni, da je po novem četrti kolesar sveta. Številka 1 še naprej ostaja Tadej Pogačar, ki je po poškodbi spet sedel na kolo.

Slavil že svojo četrto zmago na večtedenskih dirkah

Roglič (Jumbo-Visma) je v neposredni bližini rimskega Koloseja v nedeljo spisal zgodovino in kot prvi Slovenec osvojil Giro, skupaj pa slavil že svojo četrto zmago na večtedenskih dirkah. Ta mu je na svetovni lestvici prinesla skok za devet mest.

Najboljši kolesar na svetovni lestvici ostaja Pogačar, ki je minulo soboto potrdil, da se vrača na kolo po poškodbi zapestja, ki jo je staknil ob padcu 23. aprila na dirki Liege – Bastogne – Liege.

V petkovem pogovoru za STA je Pogačarjevo vrnitev na kolo napovedal tudi Švicar Mauro Gianetti, direktor kolesarske ekipe UAE Team Emirates. Za zdaj ni jasno, kje in kdaj se bo Pogačar tekmovalno vrnil na ceste pred dirko po Franciji. Za zdaj še ni znano, če bo lahko dvakratni zmagovalec Toura (2020, 2021) nastopil na domači dirki po Sloveniji.

Pogačar ima na prvem mestu 6727,86 točke. Številka 2 na svetu je po novem Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quickstep/5073,21), ki je mesto zamenjal z rojakom Woutom Van Aertom (Jumbo-Visma/5057). Roglič na četrtem mestu ima 3836,5 točke, peti je njegov klubski kolega pri Jumbo-Vismi, Danec Jonas Vingegaard (3527,57).

Štiri mesta glede na prejšnjo lestvico je izgubil Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je zdaj 60., to pa so tudi edini trije Slovenci med prvimi 300 najboljšimi kolesarji na svetu. Je pa še sedem Slovencev med najboljšimi 600, seštevek najboljših osmih kolesarjev (12609) pa je trenutno dovolj za napredek na četrto mesto na lestvici držav. Na vrhu je še vedno Belgija (19955,59), ki ima veliko prednost pred Francijo (13274,14) in Dansko (12804,22) na drugem oziroma tretjem mestu.

STA