V Celju se bo dopoldan začela prva etapa 29. dirke po Sloveniji. Odločitev o zmagovalcu 188,9 km dolge etape do Rogaške Slatine se obeta v samem zaključku, saj so večje ekipe napovedale ciljni sprint. Do nedeljskega zaključka slovenske pentlje v Novem mestu bodo sicer kolesarji morali premagati skupaj 833 km in okoli 9000 višinskih metrov.

Kot so pred dirko poudarili prireditelji, je borba za zeleno majico ob odsotnosti prvega kolesarja sveta in zmagovalca zadnjih dveh izvedb Tadeja Pogačarja zelo odprta. Prvo ime ekipe UAE Team Emirates bo namesto Pogačarja Italijan Diego Ulissi, ki je prav tako dvakratni zmagovalec dirke (2011 in 2019).

140 kolesarjev

Od ekip svetovne serije bodo na razgiban trasi nastopili še Jayco-Alula, Bahrain Victorious in Bora-Hansgrohe. Med Slovenci bo Matej Mohorič zastopal Bahrain Victorious, Luka Mezgec pa Jayco-Alulo.

Tour of Slovenia, Ptuj-Lenart-Šentilj-Kungota-Maribor

V avstralski ekipi so pred dirko odkrito govorili o naskoku na zmago v skupni razvrstitvi, v Bahrain Victoriousu pa so poudarjali predvsem želje po etapnih zmagah.

Na dirki bo poleg ekip iz svetovne serije sodelovalo še deset ekip iz poklicne kontinentalne serije, iz kontinentalnega ranga pa tudi tri slovenske ekipe: Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic in kolesarski klub Kranj. Skupaj je na startni listi 140 kolesarjev, od tega okoli 30 Slovencev.

STA