Šport

Prvi trening NK Maribor: »Cilji so še naprej zelo visoki, tudi v Evropi«

Gabrijel Toplak, 11.06.19 ob 12:59

Člansko moštvo je danes nekaj pred poldnevom ob močni sončni pripeki na pomožnem igrišču v Ljudskem vrtu opravilo prvi uradni trening ob začetku priprav na novo sezono.

Po sinočišnji tradicionalni večerji Nogometnega kluba Maribor, na kateri se je , kot smo poročali, po kratkem premoru pred začetkom nove sezone zbrala večina igralcev, je danes v Ljudskem vrtu že šlo zares. Nekaj pred poldnevom, ko je bilo sonce visoko na nebu in močno pripekalo, so v klubu pripravili prvi medijski temin, igralci pa so hitro za tem imeli še uvodni trening v projektu 2019/20 ob začetku priprav na novo sezono. Na zelenico je stopilo 20 igralcev, trening je minil brez Rudija Požega Vancaša, ki še celi poškodbo, in tudi Luke Zahovića, saj je v ponedeljek zaigral na reprezentančni tekmi proti Latviji.

Nove igralce čim prej vključiti v moštvo

Trener Darko Milanič je ob robu igrišča izpostavil, da je tačas predvsem pomembno to, v kakšnem stanju so fantje in že razmišljal predvsem o ambicijah za novo sezono oziroma neki novi zgodbi, v kateri so se znašli. »Glede na to, da smo v spremenjeni zasedbi, želimo nove igralce čim prej vključiti v moštvo, tako na igrišču kot v slačilnici,« je pojasnil Milanič. O novih okrepitvah, predvsem Kronavetru in Vancašu, pa pravi, da gre za super okrepitvi, ki jih zelo veselita, saj so dobili kvalitetna igralca. »In zdaj je treba to, kot pravim, pokazati še na igrišču, poleg tega pa vse igralce dobro integrirati, da se bodo tukaj dobro počutili in pokazali vso svoje znanje,« je dejal trener.

Darko Milanič: “Uvodni teden bomo preživeli doma, kjer imamo dobre pogoje, naslednji teden bomo v Moravcih pričeli s pripravljalnimi tekmami.”

O nastopih v Evropi je dodal, da je klub v zadnjih letih že veliko storil na evropskih prizoriščih, zato so njihovi cilji še naprej visoko zastavljeni. »Resno se bomo lotili dela, poskušali uživati in do prve uradne tekme pridobiti pravo optimalno formo. Vemo, kaj moramo storiti. Uvodni teden bomo preživeli doma, kjer imamo dobre pogoje, naslednji teden bomo v Moravcih pričeli s pripravljalnimi tekmami. Tekmeci bodo precej različni, iz več držav, da bomo na igrišču spoznali različne načine igre, ki so dobra priprava za Evropo. To bomo stopnjevali, nadgrajevali. Fantje se morajo ujeti, želimo doseči, da bodo cilji tudi pri njih visoki,« je razložil Milanič in sklenil, da se je v ekipo iz posoje vrnil Ogrinec, iz mladincev bodo priključili Kolmaniča, Žuglja, medtem ko na posojo odhajata Matko in Grajfoner, da zbereta prepotrebne minute za naprej, ki bi jih bilo nekoliko manj v NK Maribor.

Na koncu je samo igrišče pravo merilo

Mitja Viler je dejal, da ne bodo več razmišljali o počitnicah, saj to ne bo dobro. »Treniramo, da smo boljši, važno je, da delamo to, kar imamo radi. In Evropa je zagotovo ena dodatna motivacija, zato vem, da dal vsak od sebe še kanček več, kot bi sicer,« je razložil Viler in o ponedeljkovem spoznavnem večeru z novimi okrepitvami dodal, da gre za dobre igralce, v katere sploh ne dvomi, vendar je na koncu samo igrišče pravo merilo. »Res pa je, da je v Mariboru tako profesionalen ustroj, da drugače ne moreš razmišljati. Tudi za nazaj ne,« je poudaril Viler.

Mitja Viler: »Treniramo, da smo boljši, važno je, da delamo to, kar imamo radi.«

Večer z novimi soigralci je minil v prijetnem vzdušju tudi za Andreja Kotnika, ki ga veseli dobra “klima” v ekipi. »S fanti se ‘štekamo’, komaj čakamo, da začnemo s treningi, tekmami. Nimam slabe besede o nikomur, a zdaj smo z mislim že usmerjenji v trdo delo, k novim zmagam in načinu, kako priti v Evropo, ki bi zame pomenila vrhunec v karieri,« je dejal Kotnik. Obenem je tudi komaj čakal, da mine obdobje »oddiha«, v katerem je bil oddaljen od zelenic več časa kot njegovi soigralci. »Veselim se ekipnega treninga, tekem in vsega skupaj,« je še razložil Kotnik.