Šport

Pred našimi košarkarji velik izziv: Bodo zlomili nepremagano Nemčijo?

Uredništvo , 02.09.23 ob 09:00

Nepremagana Nemčija naslednji izziv za slovenske košarkarje.

Pred našimi košarkarji velik izziv: Bodo zlomili nepremagano Nemčijo?

Slovenija si je z zmago proti Avstraliji zagotovila tri dodatne tekme na svetovnem košarkarskem prvenstvu v Manili. Na Filipinih se bo borila za medalje in dve vozovnici za Evropo na olimpijskih igrah, a pred tem jo v nedeljo ob 13.10 čaka še zelo pomembna tekma proti Nemčiji.

Naši košarkarji se veselijo izziva

Čeprav si je Slovenija nekoliko nepričakovano hitro, predvsem pa nadvse suvereno proti Avstraliji in to brez kapetana Luke Dončića v glavni vlogi zagotovila mesto med osmimi najboljšimi reprezentancami na svetu, v slovenskem taboru po zmagi nad tretjo reprezentanco na lestvici Fiba ni bilo čutiti posebne evforije.

Igralci so dejali, da so pokazali svojo vrednost in nakazali naslednjim tekmecem, da Slovenija ni le Luka Dončić, ampak skupek košarkarjev, ki za razliko od mnogih posameznikov in reprezentanc igra z glavo in srcem. Vsi po vrsti se že veselijo naslednjega izziva v nedeljo, ki jim lahko prinese precej bolj ugoden razpored na Filipinih.

V primeru zmage proti Nemčiji bi Slovenija zasedla prvo mesto v skupini in se v nadaljevanju pomerila z drugo reprezentanco iz skupine J, v kateri imajo pred zadnjim krogom vse štiri ekipe tri zmage in poraz. Para sta Kanada – Španija in Brazilija – Latvija.

Po treh zmagah v prvem delu smo zdaj izpolnili še drugi cilj, ki je bil uvrstitev v četrtfinale. Zavedamo se, da je pred nami še dolga pot, prvi tekmec do naslednjega cilja pa je Nemčija,” je po tekmi z Avstralijo dejal Gregor Hrovat.

Nemčija s Slovenijo nima najboljših izkušenj

Nemčija, enajsta reprezentanca na lestvici Fiba (Slovenija je sedma), je na zadnjem SP 2019 na Kitajskem zasedla 18. mesto, nato se je prek kvalifikacijskega turnirja uvrestila na OI v Tokio in prišla do četrtfinala, na zadnjem evropskem prvenstvu v Berlinu pa se je okitila z bronasto medaljo. S Slovenijo v tem obdobju nima najboljših izkušenj; dobila je zgolj eno od štirih tekem. V četrtfinalu OI je Nemčija zaostala 24 točk, na EP v Kölnu za osem, v kvalifikacijah za to SP pa sta si ekipi razdelili izkupiček. Dončić ji je v Tokiu nasul 20 točk, sredi Nemčija na EP pa 36.

V ekipi ‘Die Mannschaft’ je devet igralcev iz eurobasketa 2022, glavni zvezdnik pa je Dennis Schröder (Toronto Raptors), ki je bil lani član najboljše peterke eurobasketa. Ob njem sta člana lige NBA še brata Franz in Moritz Wagner (oba Orlando Magic), preostali košarkarji Nemčije z izjemo Davida Kramerja pa igrajo v evroligaških klubih. Mlajši Wagner verjetno ne bo mogel igrati, saj si je na prvi tekmi SP poškodoval gleženj.

Po štirih tekmah je prvi strelec in podajalec Nemčije Schröder (18,8 točke, 6 podaj). Največ skokov imata Johannes Voigtmann (5,8 skoke) in starejši Wagner (5,5 skoke, 13,8 točke), pri dvomestnem povprečju točk pa sta še Maodo Lo in Daniel Theis (oba 10,3 točke).

V ekipi #mojtim ima Luka Dončić povprečje 27,3 točke, 7,8 skoke, 6,8 podaje. Po točkah in podajah mu sledi Klemen Prepelič (15,5 točke, 3,3 podaje), v skokih pa Mike Tobey (7,3 skoke, 14 točk).

STA