Šport

Površnost, ki bi raje bila splet nesrečnih okoliščin

Jaša Lorenčič, 20.11.20 ob 07:49

Kaj štirimesečna prepoved zaradi dopinga pomeni za NK Maribor, kaj za Martina Milca in kaj za zdravniško službo? Kje se je zalomilo? Očitno pri komunikaciji, zaupanju in strokovnosti. Posledice bo, kot kaže, nosil predvsem (in zaenkrat zgolj) Martin Milec. In zakaj je tekma s Coleraine FC ponavljajoča se nočna mora.

Trpke solze. To je prinesla štirimesečna kazen Martinu Milcu, ki je padel na dopinškem testu. Nihče ni nikogar obtoževal, vsak je načeloma javno prevzel del krivde. Tako Milec kot dr. Matjaž Vogrin, vodja zdravniške službe. Večkrat se je poudarilo, da je dobil najnižjo možno kazen (najvišja bi bila štiri leta) in pojasnjevalo, da je šlo za splet nesrečnih okoliščin. Zaenkrat pa kaže, da bo posledice nosil zgolj – Milec.

Zato po svoje ne preseneča, da so solze tekle le njemu.

Milec je »domači pubec«

Martin Milec, ki bo prihodnje leto praznoval trideseti rojstni dan, velja v moštvu Maribora za enega redkih domačih »pubecov«. Čeprav je začel profesionalno kariero v Aluminiju, Ljudskemu vrtu, kamor se vozi iz Rač, pravi dom. Vijoličasti z nogometno šolo beležijo uspehe, ampak le redkim se uspe prebiti do članske ekipe in malo je takih, ki lahko trenutno rečejo, da so od malih nog navijali za Maribor. Še manj takih, ki so tukaj prvič brcnili žogo.

Čeprav je začel profesionalno kariero v Aluminiju, Ljudskemu vrtu, kamor se vozi iz Rač, pravi dom. Vijoličasti z nogometno šolo beležijo uspehe, ampak le redkim se uspe prebiti do članske ekipe in malo je takih, ki lahko trenutno rečejo, da so od malih nog navijali za Maribor.

Milec je bil leta 2017 vrnitve v Ljudski vrt toliko bolj vesel po ne najbolj uspešnem obdobju v tujini, ko se v Standardu in nato na posoji v Rodi ni naigral. Vrnil se je tik pred tretjo uvrstitvijo kluba v ligi prvakov, kar v Dravogradu je na tribuni na tekmi z Ankaranom, še preden je znova oblekel vijoličasti dres, razlagal, kako mu bo uspelo ustaviti Nwakaemeja in da bo Hapoel Beršeba že padla. Samozavestno brez primere. In je res. Milcu je uspelo zadeti trenutek kariere, potem ko je Maribor zapustil pred poletjem, ko se je pod Antejem Šimundžo klub drugič uvrstil v ligo prvakov.

Že tako nesrečna tekma s Colearine FC

Avgustovski ekspresni izpad v kvalifikacijah za ligo Evropa je kot ponavljajoča se nočna mora. Dobiva nove in nove epizode. Ena bolj nesrečna kot druga. Ne samo, da je Maribor ekspresno izpadel. Sergej Jakirović je moral zapustiti mesto trenerja, Martin Kramarič, ki je tekmo celo začel, je prav tako odšel. In zdaj še to.

Ampak tudi če bi Milec želel goljufati, tako ali tako ne bi pomagalo. »Nikogar ni imel namena prevarati, nenazadnje smo tekmo s Coleraine FC izgubili,« je spomnil Bogatinov.

Še globoko v septembru, celo oktobru se je tu in tam omenjalo tekmo, ki se jo mora čimprej pozabiti, kakor so naštevali. Eni so ji rekli katastrofa, drugi sramota, v vsakem primeru pa je šlo za najhitrejši izpad vijoličastih v več kot debelem desetletju. Kdorkoli od igralcev je bil izbran za medijski nastop, te izbira klub sam, je znal spomniti na tekmo, v kateri je šlo vse narobe. Pa se je očitno katastrofa zavlekla še v november in se bo vsaj do marca, ko se bo Milec vrnil. Zanj bo tekma tako ali tako ostala v večnem spominu.

Oliver Bogatinov, športni direktor, je sicer spomnil, da so tekmo s severnoirskim predstavnikom v Ljudskem vrtu itak naposled izgubili po enajstmetrovkah. Milec je odigral celotno srečanje, vseh 120 minut, enajstmetrovke ni streljal, je pa priboril penal v 104. minuti, a je Amir Dervišević žogo nabil v prečko. Ampak tudi če bi Milec želel goljufati, tako ali tako ne bi pomagalo. »Nikogar ni imel namena prevarati, nenazadnje smo tekmo s Coleraine FC izgubili,« je spomnil Bogatinov.

Najprej v kadru, nato šest tekem izpustil, igral zadnje tri

Milec je po evropskem obračunu 27. avgusta, kjer je bil izbran za doping, nato presedel na klopi v Domžalah, ko je moštvo za eno tekmo po odhodu Jakirovića vodil pomočnik Saša Gajser. Je pa odigral celotno srečanje 3. kroga z Bravom, ko je debitiral Mauro Camoranesi. Maribor je sicer slavil (4:1), a imel precejšnje težave. Milec je zamudil ob vtekanju Mustafe Nukića, ki je znižal na 3:1. Na Maribor24.si smo Milcu na desetstopenjski lestvici dali oceno 5 (proti Coleraine je bil med redkimi s 6).

Vseeno je Milec dobil priložnost na desni strani obrambe tudi na naslednjih dveh obračunih: 68 minut je igral proti Aluminiju (najvišja ocena 7) in celotni obračun v zmagi proti Domžalam, kjer je prispeval asistenco za gol Rudija Požega Vancaša.

Nato je izpustil naslednjih pet ligaških preizkušenj in pokalnega v Velenju ter se v premešano moštvo, ki je spremenilo sistem v 3-4-3, kar vpliva zlasti na njegovo mesto na desni strani obrambe, vrnil proti Muri. Vijoličasti so na Fazaneriji precej uborno izgubili (2:0), Milcu smo prisodili zgolj oceno pet in pripisali, kako se prav na njegovem primeru pozna, da moštvo potrebuje čas za usvojitev Camoranesijevih principov.

Vseeno je Milec dobil priložnost na desni strani obrambe tudi na naslednjih dveh obračunih: 68 minut je igral proti Aluminiju (najvišja ocena 7) in celotni obračun v zmagi proti Domžalam, kjer je prispeval asistenco za gol Rudija Požega Vancaša.

Sedem nastopov za slovensko reprezentanco

Milec je bil med tistimi, ki v lanski že tako naporni in neuspešni sezoni niso navdušili. Po poškodbi se je vračal že sezono prej, vendar nikdar zares ni zaigral tako, da bi to celo vodilo do reprezentance, kakor ga je že v preteklosti, ko je nabral 7 nastopov (zadnja tri leta 2018, vse pod selektorjem Tomažem Kavčičem). Športni direktor Bogatinov sicer verjame, da bi se Milcu še lahko uspelo vrniti v reprezentanco. Nenazadnje je to uspelo Amedeju Vetrihu, ki je zaradi dopinga za pol leta ostal brez nogometa, ko je še igral za Domžale.

Zdaj se je Milec vrnil v sistem, ki bi mu naj bil pisan na kožo, odkar Camoranesi išče bočne branilce, sposobne teči precej višje po igrišču.

Zdaj se je Milec vrnil v sistem, ki bi mu naj bil pisan na kožo, odkar Camoranesi išče bočne branilce, sposobne teči precej višje po igrišču. Našel ga je v Denisu Klinarju, ki nikdar zares ni bil Milcu konkrenca, saj ga je Camoranesi prestavil na levo, na klop pa Žana Kolmaniča kljub obetavnim predstavam. Mariborska obramba že tako kadrovsko trpi, potem ko bo brez Nemanje Mitrovića do konca sezone.

Vse je očitno šlo narobe

Milec ima težave z astmo ravno v obdobju avgust-september, prejšnje zdravilo ventolin mu ni pomagalo, zato, kot je sporočil dr. Vogrin, »mu je bila predpisana menjava zdravila. Novo zdravilo Berodual je jemal od poletja 2020 in na tekmi s Colerainom bil izžreban za dopinško kontrolo, kjer je v skladu s pravili prijavil zdravila, ki jih uporablja.«

Pojasnilo, kako je prišlo do spremembe zdravila, je padlo na lečečega zdravnika. »Ki pa ga je začel jemati v dobri veri, da ne potrebuje dodatne protidopinške obravnave, saj gre za eno izmed dveh najbolj razširjenih zdravil proti astmi.

Pojasnilo, kako je prišlo do spremembe zdravila, je padlo na lečečega zdravnika. »Ki pa ga je začel jemati v dobri veri, da ne potrebuje dodatne protidopinške obravnave, saj gre za eno izmed dveh najbolj razširjenih zdravil proti astmi. Pri postopku ob dopinškem testu po tekmi proti Colerainu je Martin takoj navedel vsa zdravila, ki jih je uporabljal, vključno s tem, za katerega je bil trdno prepričan, da je dovoljeno. V tem primeru je treba izpostaviti, da igralec ni nikoli ničesar prikrival. Ko smo bili soočeni s tem primerom, smo tudi samo proučili za kakšen primer gre. Trdno verjamemo, da ni šlo za zlorabo dopinga, ampak za splet nesrečnih okoliščin.«

Zlomil se je pri družini

Sodeč po razlagi je tako bil odgovoren zdravnik, ki je spremenil terapijo. »Ni preveril vseh sestavin in upošteval dejstva, da ne gre v tem primeru za TUO (terapevtsko izjemo), saj je smatral, da je to že urejeno. Klub je ves čas zgledno sodeloval med procesom, antidopinška komisija Uefe, ki je sprožila postopek, pa je upoštevala vse olajševalne okoliščine. Tudi izrečena kazen potrjuje, da gre za blažji primer kršitve. Gre pa razumljivo za napako zdravniške službe kot celote, sam se čutim odgovornega, kljub temu, da nisem vedel za to zdravilo,« je priznal Vogrin.

Bolj malo pa Milcu pomaga, da so bili številni testi nogometašev NK Maribor doslej vsi po vrsti negativni. Zanj je to »neverjetna napaka z vseh strani«. Verjel je, pravi, da ni kršil nobenih pravil. Ima mirno vest, ker te težave čuti, odkar profesionalno igra nogomet.

Bolj malo pa Milcu pomaga, da so bili številni testi nogometašev NK Maribor doslej vsi po vrsti negativni. Zanj je to »neverjetna napaka z vseh strani«. Verjel je, pravi, da ni kršil nobenih pravil. Ima mirno vest, ker te težave čuti, odkar profesionalno igra nogomet. »Žal mi je, da je prišlo do tega. Vem, da bo ta primer pomenil določen madež na moji karieri, a hkrati vem, da nisem naredil ničesar narobe. Kar vedo tudi v klubu in vsi moji najbližji, kar je zame v celotni neprijetni zgodbi najpomembnejše,« je sporočilo Milca. Zlomil se je, ko je prišel do svoje družine. V mislih tokrat ni imel vijoličaste družine.

Veliki petek
Dan žalovanja: Dan, ko je trpel in umrl na križu
map beljakovine
Vse, kar morate vedeti o MAP beljakovinah!
Lajfstajl
Vse, kar morate vedeti o MAP beljakovinah!
Oglasno Sporočilo, Danes ob 08:00