Vijoličasti so po enajstmetrovkah izpadli v prvem krogu kvalifikacij za ligo Evropa! Sergej Jakirović se je povsem uštel s taktiko in menjavami. Amir Dervišević zastreljal enajstmetrovko v podaljšku, Rudi Požeg Vancaš pa v zadnji seriji, Ažbe Jug ni ubranil nobene.

Dobro si bo Sergej Jakirović zapomnil prvo tekmo, ki jo je kot trener vodil v evropskih tekmovanjih. Dobro zato, ker utegne biti njegova edina v Mariboru. Dan prej je rekel, da jemlje vsako tekmo sproti. Ampak ne, to ni bila tekma kot vsaka druga. Še zlasti, če v Ljudski vrt pride Coleraine FC v prvem krogu kvalifikacij za ligo Evropa. Moštvo, ki je redko igralo v Evropi in še redkeje tam napredovalo. Moštvo, ki igra izključno fizični nogomet. Moštvo, ki nogomet bolj gara kot brca. In proti takemu moštvu je izpadel Maribor.

Maribor – Coleraine FC 5:6* (0:0, 0:0, po enajstmetrovkah)

Strelec: 0:1 McLaughin (61.), 1:1 Požeg Vancaš (65.)

Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev, sodnik Kai Erik Steen 5 (Norveška), rumeni karton: Peričić; Canning, Nixon, Doherty, Jarvis, Kane, McLaughin, Bradley, Deane.

Jakirovićev dal prednost Kramariču pred Požeg Vancašem

Čeprav je dan pred tekmo potrdil, da sta oba še v kadru, sta bila Luka Zahović in Kenan Pirić v kadru res le na papirju. Na tribuni je bil Pirić v kavbojkah, Zahović pa je zbrano spremljal, kaj zmore Maribor v napadu. Ni ju bilo med osemnajsterico. Prav tako ni bioo res, da bi vsi novinarji zadeli enajsterico glede na videnem po pripravah, kakor je verjel Jakirović. Ažbe Jug je debitiral v golu, Špiro Peričić si je še vedno priboril mesto ob Mitroviću v obrambi, v napadu pa se je znova sam znašel Jasmin Mešanović.

Živčno od samega začetka

Ni bilo težko videti, zakaj si je Maribor tako zelo želel vsaj eno uradno tekmo pred evropsko premiero. Ter zakaj so vztrajali, da bi igrali z Aluminijem. In Coleraine, žilava ekipa, žilavih fantov, katerih člane ekipe smo lahko videli v mestu večer pred tekmo, je za Maribor lahko sila neugodna ekipa. Vse, kar so pričakovali, so počeli: igrali v telo, grobo, vedno na robu kartona. Skoraj ragbi.

Toliko bolj to ne ugaja nobeni ekipi, kakršna je mariborska, če sodi (norveški) sodnik, ki mu je fizičen stil igre toliko bolj blizu. Vijoličasti so takoj vzpostavili svoj način igre, toda v tem, podobno kot lani, niso bili zares prepričljivi. Bizarno pa ni bilo zgolj to, da so Severni Irci vzklikali glasno ob vsaki sodniški odločitvi, tako tisti na igrišču kot tisti na klopi in tribunah, temveč da je sprva to precej vplivalo na norveškega sodnika.

Igra Maribora pod Jakirovićem še vedno ni povsem definirana. Zametki idej so sicer vidni, toda izvedba še vedno šepa in prav opazno išče igralca s potezo več. Edini, ki je to kazal v prvem polčasu, je bil Rok Kronaveter. Še naprej igra sloni na njegovih idejah, ampak se v sistemu ne znajde, kadar zaman išče soigralce. Pred polčasom je do priložnosti, za katero si je vidno prizadeval, prišel sicer Aljoša Matko, vendar je redko priložnost od blizu prepoceni zapravil. Po zelo obetavnih pripravah precej neprepričljiv evropski debi. Svoje je želel prispevati Mešanović, potem ko je na pripravah nekako zabil z glavo tri gole, vendar je bil praviloma ob predložkih prekratek. Še vedno je težka rešitev za konico napada.

Odločil drugi polčas

Tako je za Jakirovića odločal drugi polčas. Zelo odločal, gotovo bolj, kakor bi si želel ne samo on, temveč tudi Oliver Bogatinov, ki je sedel na klopi. Za Jakirovića je to bila prva evropska tekma v vlogi trenerja, kar se mu je vendarle poznalo. Za prvi polčas si Maribor zasluži prej resno kritiko kot oceno solidno. Ravno zato, ker je slonelo na jalovem upanju, da bi Coleraine zmogli streti prek bokov. S tem se je mučil že Darko Milanič, ki je vzpostavil takšen sistem, toda Mitji Vilerju in Martinu Milcu se leta vseeno že poznajo, medtem ko je bila za Matka tekma kar v psihološko breme.

Znova Jakiroviću ni uspelo, da vijoličasti ne bi prejeli gola. Ne pomagajo pretekli odgovori, da bi šel sam pomagati. Ne more. Pomagati bo moral drugače. V prvem polčasu je Coleraine pritisnil le na začetku, nato pa poskušal s predložki. Vse to je Maribor pričakoval. Enako je veljalo za nekaj, kar je Nemanja Mitrović dan prej posebej poudaril, česar Jakirović ni. In James McLaughin je dobil odbitek. Brezkompromisno, pravzaprav sijajno je zadel žogo. Ažbe Jug se je iztegnil, nog na poti do gola ni manjkalo, toda McLaughin bo še dolgo lahko razlagal, kakšen gol je zabil nekdanjim udeležencem lige prvakov. Obramba Maribora ima težave s komerkoli, kar je nekaj, kar si bo Jakirović moral ne samo priznati, temveč se s tem tudi resno ubadati.

Kazalo je zatorej, da je Jakirović zamudil z menjavo, saj sta Marcos Tavares in Rudi Požeg Vancaš vstopila tik pred prejetim golom. Ampak bolje pozno kot nikoli, Požeg Vancaš se je bolje znašel na levi kakor Martin Kramarič in bil na pravem mestu ob pravem času, da je Maribor izničil šokantno vodstvo. Toda navala je bilo hitro konec, Coleraine je postavil trdovratni liniji, zidal avtobus in kričal na sodnika, medtem ko je Maribor skušal najti način, kako zabiti drugega. Ampak v rednem delu je bilo vse zaman, vse latentno, po ovinkih in precej nekonkretno. In tako je Maribor dobil dodatnih pol ure, podaljšek, ki ga ne samo, da ni potreboval, ampak.

Ne Mešanović, ne Dervišević

Coleraine je padal v podaljšku, morala se je vsaj nekje poznati razlika med profesionalci in polprofesionalci. Toda kaj, ko je Marcos Tavares s »špičko« zapravil lepo priložnost, Mešanoviću pa je dober strel spektakularno ubranil Gareth Deane. Nato je prišla ultimativna priložnost: vijoličasti so dobili enajstmetrovko. Tavares je čakal pri beli piki, žogo pa je vzel Amir Dervišević, ki praviloma od minule sezone izvaja enajstmetrovke. Ostali so pa že objemali. Zaman. Dervišević je močno pomeril, ampak zadel – prečko.

Šele takrat je Jakiroviću postalo jasno, da gre zares. Ne samo, da ni popravnega izpita, ampak da je v Mariboru takšna tekma za biti ne biti. Menjati ni mogel več, živčno je hodil po svojem prostoru sem ter tja. In zgodile so se enajstmetrovke, na katere so prišle tudi viole. Da bi vsaj one pomagale, navijale, spodbujale. Ni pomagalo. Ažbe Jug ni ubranil nobene enajstmetrovke, Rudi Požeg Vancaš pa je zadel vratnico.

Maribor: Jug 5, Milec 6, Mitrović 6, Peričić 5, Viler 5, Cretu 5, Pihler 6 (od 102. Dervišević), Kramarič 5 (od 61. Tavares), Kronaveter 6 (od 84. Mlakar), Matko 5 (od 61. Požeg Vancaš), Mešanović 5; trener: Sergej Jakirović 3.

Coleraine: Deane 7, Kane 6, Canning 6, Jarvis 5 (od 72. Wilson), Doherty 6, Lowry 6, McLaughin 6 (od 95. Parkhill), Carson 6, O’Donnell 6, Traynor 6 (od 106. McConaghie), Nixon 6 (od 85. Bradley); trener: Oran Kearney 6.

Igralec tekme: Gareth Deane 

Enajstmetrovke

  • 2:1 Dervišević uspešno v desno, Deane v levo
  • 2:2 Parkhill uspešno v desno, Jug v levo
  • 3:2 Mlakar uspešno v levo, Deane v desno
  • 3:3 Kane pod prečko, Jug v levo
  • 4:3 Tavares v desno, Deane v levo
  • 4:4 McConaghie v levo, Jug v levo
  • 5:4 Mešanović v desno, Deane v levo
  • 5:5 Bradley po sredini, Jug v desno
  • 5:5 Požeg Vancaš v levo vratnico
  • 6:5 Doherty po sredini, Jug v desno